Ziua Internaţională a Limbii Materne

0 0

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internaţională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume. Conform UNESCO, în lume sunt vorbite 6000 de limbi. 21 februarie a fost proclamată Ziua internaţională a limbii materne în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999. Cu acest prilej, statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protejarea şi revigorarea diversităţi culturale, prin promovarea comunicării în limba maternă. Conform UNESCO, la nivel mondial sunt vorbite aproximativ 6000 de limbi. 2500 dintre acestea riscă să piară în viitorul apropiat. „Cea mai mare ameninţare o reprezintă lipsa comunicării în limba maternă între părinţi şi copii”, afirmă cercetătoarea Katharina Haude de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa şi membru onorific al Societăţii germane pentru limbi ameninţate cu dispariţia.
Pe Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, la punctul 4.6 scrie Asiguraţi-vă că toţi tinerii şi adulţii, bărbaţi şi femei, au acces la litere şi cifre. Pentru stimularea dezvoltării durabile, elevii trebuie să aibă acces la educaţie în limba maternă şi în alte limbi. Stăpânirea primei limbi sau a limbii materne este importantă pentru deprinderea abilităţilor de bază – cititul, scrisul şi opraţiile matematice de bază, în timp ce cunoaşterea limbilor străine conduce la descoperirea unor noi culturi, valori şi tradiţii şi joacă un rol important în promovarea unui viitor durabil.
Ce este educaţia multilingvă
Acces la educaţie în mai multe limbi în timp ce se promovează egalitatea pentru persoanele de mai multe etnii care vorbesc limba maternă, în special femei şi adolescente:
Acesta subliniază calitatea predării şi învăţării, cu accent pe înţelegere şi creativitate;
Consolidează aspectul cognitiv al învăţării prin asigurarea aplicării directe a rezultatelor învăţării prin intermediul limbii materne;
Îmbunătăţeşte dialogul şi interacţiunea dintre elev şi profesor, permite o comunicarea autentică;
Facilitează participarea şi acţiunea în societate şi oferă cunoştinţe culturale noi, asigurându-se astfel o interacţiune armonioasă între global şi local.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Casa cuprinsă de flăcări în comuna Tătărani

Pompierii damboviţeni au fost solicitaţi să intervină, în localitatea Priboiu, din comuna Tătărani, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă.La locul evenimentului, pompierii s-au deplasat cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă (una de la Garda Voineşti şi una de la Detaşamentul Târgovişte). La sosirea forţelor de […]