Zeci de hectare de vegetaţie, cuprinse de flăcări

0 0

pompieriNumărul arderilor necontrolate din Dâmboviţa creşte de la o zi la alta. Numai în weekend, pompierii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa au intervenit la stingerea a şase astfel de incendii. Cea mai întinsă suprafaţă de vegetaţie uscată, respectiv 10 hectare, a ars în comuna Aninoasa, însă şi Filipeştii de Pădure, lângă Moreni flăcările s-au extins pe o suprafaţă de trei hectare. În oraşul Găeşti, o ardere necontrolată a cuprins 9.000 mp de vegetaţie, iar în oraşul Pucioasa au ars aproximativ 1.000 mp: „În această perioadă, pompierii dâm-boviţeni au intervenit la şase incendii de vegetaţie, în care au ars cca.14 hectare de vegetaţie uscată, astfel: Detaăamentul Târgoviăte (com. Aninoasa – 10 ha); Detaşamentul Găeşti (oraş Găeşti – 9.000 mp); Detaşamentul Moreni (com. Filipeştii de Pădure – 3 ha); Detaşamentul Găeşti (oraş Pucioasa – 1.000 mp) şi Garda Răcari (com. Conţeşti – 500mp)”, a afirmat It. col. Eduard Ţelea, purtător de cuvânt ISU Dâmboviţa.
Amenzi pentru dâmboviţenii care… „o ard aiurea”
Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie vă pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier/feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale. Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa vă reaminteşte măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului; nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt; în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă; nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc); zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate; arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate ori pe terenuri pregătite; cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia. Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate riscă a fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare, valoarea sancţiunii fiind cuprinsă între 1.000-2.500 lei.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Neatenţia poate costa viaţa Accident grav, cu patru victime, pe DN 71 Târgovişte- Bucureşti, la Tărtăşeşti

Impact violent în noaptea de duminică spre luni pe DN 71 Târgovişte-Bucureşti! Patru persoane au ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte în urma coliziunii dintre două autoturisme. Traficul a fost blocat şi deviat pe o rută ocolitoare aproximativ două ore. Accidentul a avut loc în […]