Siguranţa pietonilor, o prioritate pentru poliţiştii dâmboviţeni

Pe parcursul acestei săptămâni, poliţiştii de la rutieră intensifică acţiunile axate pe prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii!
Sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii rutieri, sprijiniţi de efective de la ordine publică, acţionează pentru salvarea de vieţi omeneşti şi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Activităţile vizează, cu precădere, prevenirea şi combaterea încălcării normelor rutiere de către pietoni.
O atenţie deosebită va fi acordată zonelor cu potenţial de risc rutier, precum şi celor în care au fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul indisciplinei pietonale. în prima zi de acţiune, poliţiştii au aplicat 281 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 163 pentru abaterile comise de pietoni.
Din totalul acestora, 129 au fost pentru traversarea neregulamentară a părţii carosabile.
118 pietoni au fost amendaţi în mediul urban, iar 45 în mediul rural.
Poliţia rutieră le recomandă pietonilor:
– Să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.
– Să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens).
– Să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la acel moment.
– Să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se meargă pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.
– Pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.
– Să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.
– Copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – Copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.
– Pe conducătorii de vehicule îi sfătuim să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Atenţie la înşelăciunile prin metoda apelului telefonic fals, dintr-o ţară străină, denumit "one ring"!

Metodele de înşelăciune „premiul” şi „accidentul” au făcut sute de victime în întreaga ţară. Acum, escrocii au inventat o altă modalitate de înşelăciune -apelul telefonic fals, dintr-o ţară străină, denumit „one ring”! Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva […]