În ultimul weekend din octombrie, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 28 și 29 octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00.
Noaptea va fi mai lungă cu o oră, iar ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an, având 25 de ore.
România a aplică sistemul orei de iarnă din anul 1931. Până în 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Începând cu acel an, trecerea se face în octombrie, pentru a permite românilor să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.
Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. Inițial, obiectivul era economisirea uleiului de lampă. În timpul Primului Război Mondial, metoda a fost adoptată de câteva țări europene. Astăzi, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.
Pe continentul european, schimbarea orei (atât cu cea de vară, cât și cu cea de iarnă) se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei.
Unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână la ora de vară.