Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din localitatea Petreşti-comuna Corbii Mari, în scopul adoptării planului de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere şi de informare a cetăţenilor.Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se continua supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităţii. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarului. Precizăm că în colaborare cu Instituţia Prefectului-judeţul Argeş vor fi luate toate măsurile ce se impun pentru a preveni răspândirea virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat marţi virusul pestei porcine africane şi într-o exploataţie comercială din comuna argeşeană Slobozia. Este vorba de o fermă cu peste 20.000 de porci. Buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a fost confirmat ceea ce era doar o suspiciune: prezenţa virusul pestei porcine africane în Slobozia, la una dintre cele mai mari crescători din judeţ, care numără 20157 de suine. Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (pe o rază de trei km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş) şi de supraveghere (pe o rază de zece km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Vişina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).
În acelaşi timp, se solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat.Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.
Până la acest moment, în judeţul Dâmboviţa, pesta porcină africană la porcul domestic a fost confirmată în 24 de localităţi însumând 44 de focare, din care 41 de focare stinse(în 22 localităţi) şi 3 active (în 2 localităţi). La mistreţi, au fost înregistrate 7 cazuri de pestă porcină africană pe raza a 7 fonduri de vânătoare.
Pestă porcină într-o gospodărie din Corbii Mari
Date: