Oficial, a fost declarata epidemie de gripa în România!

Autorităţile au declarat epidemie de gripă în România, miercuri, 30 ianuarie. In acest moment, s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o succesiune de cel puţin trei săptămâni epidemice, conform uzanţelor se constată că vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extinderea regională în zona de sud a ţării.
In această perioadă, copiii trebuie să evite aglomeraţiile. Cât priveşte o eventuală suspendare a cursurilor, această măsură va fi luată dacă se înregistrează un absenteism de 20% într-o şcoală sau într-o clasă. Ca măsuri de protecţie, apa şi săpunul sunt sfinte. Purtaţi şi măşti de protecţie, dar nu sub nas pentru că le purtati degeaba. Nu vă duceţi copiii în mall-uri, în vacanţa care urmează.
Mai mult, este necesar ca populaţia să aplice cu rigurozitate recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– Respectarea etichetei măsurilor igieni-co-sanitare în cazul tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
– Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
– Continuarea vaccinării antigripale.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătăţii a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită.
Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate procedurile de achiziţie şi se estimează că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie.
In această perioadă, Ministerul Sănătăţii a transmis unităţilor spitaliceşti un set de măsuri suplimentare:
– Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute.
– Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa -febra şi tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse şi dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aştepta rezultatul de laborator!
– Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienţilor internaţi: iniţial pacienţi din acelaşi salon şi personalul care îi îngrijeşte, chiar dacă au fost vaccinaţi cu minimum 2 săptămâni înainte.
– Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
– Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestuia.
– Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor şi a suprafeţelor.
– Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secţia de boli infecţioase. In caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiţii de izolare pe secţia de origine sau într-o altă secţie, cu personal dedicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Campania "Alege priorităţile oraşului tău" continuă

In urmă cu doar câteva zile, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a făcut apel la toţi dâmboviţenii de a se implica în campania „Alege priorităţile oraşului tău”, eveniment lansat de Banca Mondială, în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România. Incheierea etapei privind identificarea, cu sprijinul autorităţilor publice locale, […]