Festivalul în memoria lui „Ion Dolănescu” va avea loc anul viitor, pe 24-25 ianuarie, la Târgovişte

dolanescuConsiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, are în vedere un proiect ambiţios, şi anume organizarea unui festival folcloric în memoria cunoscutului şi îndrăgitului interpret dâm-boviţean Ion Dolănescu. Joi, preşedintele Consiliului Judeţean s-a întâlnit cu fiul artistului, Ionuţ Dolănescu, pentru a pune la punct aspectele organizatorice, financiare şi a stabili, de comun acord, cea mai bună dată pentru organizarea festivalului. Între autorităţile judeţene şi Ionuţ Dolănescu exista o singură neînţelegere, şi anume stabilirea datei în care va avea loc festivalul. Ionuţ Dolănescu ar dori să facă festivalul în luna ianuarie, de Sfântul Ion – pe 7 ianuarie, după sărbătorile de Crăciun, de Anul Nou, un lucru greu de realizat, dat fiind faptul că abia atunci se termină sărbătorile de iarnă. În urma întâlnirii de joi pe care a avut-o Consiliul Judeţean Dâmboviţa cu lonuţ Dolănescu, s-a stabilit de principiu data când va avea loc festivalul folcloric în memoria cunoscutului şi îndrăgitului interpret dâmboviţean, lon Dolănescu, şi anume în perioada 24-25 ianuarie. Poate vă întrebaţi de ce s-au ales aceste date. Cântăreţul român de muzică populară Ion Dolănescu s-a născut în satul Perşinari, judeţul Dâmboviţa, la data de 25 ianuarie 1944. Proiectul va fi pus în aplicare de anul viitor. Festivalul va deveni realitate, urmând a fi sprijinit cu bani de la CJ Dâmboviţa şi prin sponsorizări. Potrivit directorului Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Ionuţ Lăscaie, pe parcursul a două zile, 24 şi 25 ianuarie 2014, la Târgovişte va avea loc prima ediţie a festivalului folcloric în memoria cunoscutului şi îndrăgitului interpret dâmboviţean Ion Dolănescu. Autorităţile judeţene iau în calcul şi o a treia zi de manifestări, adică 26 ianuarie. Toate manifestările din a treia zi a festivalului ar urma să se desfăşoare în localitatea natală a cunoscutului şi îndrăgitului interpret dâmboviţean Ion Dolănescu, comuna Perşinari. Însă la acest capitol urmează să se dicute şi cu autorităţile locale din Perşinari: „Îl susţin, tatăl lui a fost un artist mare, un artist iubit nu doar de dâmboviţeni, ci de toţi românii şi cred că merită un asemenea festival. Consiliul Judeţean va fi un partener serios. Vom pune şi bani de la bugetul judeţului, vom încerca să sprijinim demersul şi prin sponsorizări. Este o promisiune pe care i-am făcut-o în urmă cu un an şi mă ţin de cuvânt”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa. Festivalul „Ion Dolănescu” va avea loc anul viitor, pe 2425 ianuarie, când Ion Dolănescu ar fi împlinit 70 de ani. Patru ani de la moartea lui Ion Dolănescu!
Pe 19 martie 2013, s-au împlinit patru ani de la moartea interpretului de muzică populară Ion Dolănescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români. Cântăreţul a murit pe 19 martie 2009, la ora 16:05, în urma unei afecţiuni cardiace. Acesta avea 65 de ani. Cine a fost Ion Dolănescu?
Ion Dolănescu s-a născut în satul Perşinari, judeţul Dâmboviţa. În 1961 a urmat-o pe Maria Tănase într-un turneu de două-trei săptămâni prin judeţul Dâmboviţa. A debutat la 18 ani, la Casa de Cultură din Târgovişte. În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte şi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă. În 1966 devine solist la ansamblul „Ciocârlia”. A fost căsătorit întâi cu Iustina Băluşeanu, iar apoi cu Maria Ciobanu. Cu a doua soţie are un fiu, Ionuţ Dolănescu, însă căsătoria nu a durat. în 1975 i se naşte al doilea copil, Dragoş Carlos, a cărui mamă este Mărgărita Valenciano, din Costa Rica, care atunci era studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie luliu Haţieganu din Cluj. lonuţ este şi el un cunoscut cântăreţ de muzică populară, iar Dragoş Carlos şi-a făcut şi el studiile în România, actualmente fiind psiholog în Costa Rica şi având doi copii, nepoţi ai lui Ion Dolănescu: Maria de Isus, născută în 2001 şi loan Angel Dolănescu-Bravul, născut în 2005. Din partea lui lonuţ are un nepot, pe Vlad, născut în 2008. A fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele PRM. în cadrul acti-vităţii sale parlamentare, a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Slovacia şi Lituania. A renunţat la activitatea politică deoarece a consi-derat că n-a reuşit să facă prea mult pentru artişti. Printre cele mai cunoscute cântece ale lui Dolănescu se numără: „M-am născut lângă Carpaţi”, „De când sunt pe-acest pământ” sau „Casa părintească”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Nu continua să te murdăreşti

Preot loan ŞTEFĂNESCU Mania de a dobândi demnităţi, poziţii sociale, funcţii… îl face pe omul de astăzi să apeleze la mijloace osândite de conştiinţa lui şi de legea lui Dumnezeu. Pentru satisfacerea „poftei” de mâncare, omul jertfeşte orice principiu sau convingere, terfeleşte totul. Dacă însă dă greş în a ajunge […]