Atenție la căpușe  !

1 0

Temperaturile din această perioadă au favorizat apariția unor paraziţi foarte periculoşi pentru sănătatea noastră: căpuşele. Aceste mici insecte invadează grădinile şi parcurile, fiind destul de greu de exterminat. Ținând cont că aceste vietăţi mici provoacă o boală extrem de gravă, Lyme, pentru a ne proteja de căpuşe este indicat să luăm câteva măsuri de prevenire.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:

  • Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe: la iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisa, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea trebuie să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje.
  • Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă.
  • În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur.
  • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenție la contraindicații la gravide, la copii).
  • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %
  • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție.
  • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
  • Faceți dus zilnic. La dus, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa.
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălare și uscare cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.
  • Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă: pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore, iar virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Bineînțeles, dacă ați fost mușcați de căpușă, este recomandat ca extragerea ei să se facă la spital, de către medicul chirurg, cât mai devreme de la descoperirea ei. Căpușa trebuie îndepărtată în totalitate, fără a rupe partea posterioara a corpului sau capul să rămână înfipt în rană.

După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a concluziona dacă este nevoie de tratament.

„Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție.

În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenție să nu zdrobiți sau striviți căpușa. Ulterior, dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Mâinile celui ce extrag căpușa se protejează cu mânuși sau tifon”, mai spun medicii.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Salvarea fondurilor europene necheltuite de România și începerea noului program de finanțare

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu a avut o întâlnire constructivă cu Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, în cadrul căreia au discutat despre salvarea fondurilor europene aferente perioadei 2014-2020 încă neutilizate de țara noastră, începerea implementării noului cadru financiar multianual 2021-2027 și optimizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. […]