Anul acesta marcăm 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, a cărui operă complexă este un reper al culturii românești și europene. Deși bine cunoscut ca om de litere, cronicar, filosof, etnograf, istoric sau geograf, Dimitrie Cantemir a avut meritul de a fi totodată cea mai importantă personalitate muzicală din Orientul apropiat în secolul al XVIII-lea, apreciat ca teoretician al muzicii, compozitor și interpret.
Proiectul „Dimitrie Cantemir – Romanian Sound of the Orient”, derulat de Asociația pentru cultură și tradiție Anton Pann și finanțat de Ministerul Culturii are rolul de a releva, pentru public, creația muzicală a lui Dimitrie Cantemir și, odată cu aceasta, influența românească asupra culturii orientale.
În cadrul acestui proiect, patru orașe din țară – Galați, Constanța, Alba Iulia și București găzduiesc, în perioada 21 octombrie – 14 noiembrie, spectacolele concert ale Ansamblului cameral de muzică veche Anton Pann, alături de expoziția foto-documentară dedicată marelui cărturar.