14 mai 1981, primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spaţiul cosmic

14 mai 1981, primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spaţiul cosmic, cu nava Soiuz-40, şi a durat 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute, activitatea spaţială desfăşurându-se la bordul staţiei orbitale „Saliut 6”.
Generalul-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu este singurul român care a călătorit în spaţiu. La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov -comandant de echipaj.
Acesta era un cosmonaut experimentat şi mai efectuase un zbor cu o durată de 186 de zile, la bordul staţiei cosmice „Saliut-6. Cosmonautul român Dumitru Dediu şi cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numiţi ca membri ai echipajului de rezervă.
La ora 20 16′ 38″ (ora Bucureştiului), de pe cosmodro-mul Baikonur, a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 (în greutate totală de 300 tone), având la bord echipajul mixt româno-sovietic format Dumitru Prunariu şi Leonid Ivanovici Popov.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii gripei aviare - premisele reducerii perioadei de restricţii

Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat patogeni-tatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul confirmat la exploataţia de păsări din localitatea Ungheni, din judeţul Mureş. Probele respective au fost transmise şi către Laboratorul […]