ZlUA EROILOR, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGOVIŞTE

Ş.E.

coroaneDe Ziua Înălţării Domnului (mare sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere) este celebrată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului XX aproape un milion de militari şi civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 – care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.
La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia ziua Înălţării Domnului a fost declarată „Ziua Eroilor”, pentru a omagia jertfa celor căzuţi în luptă pentru libertate şi independenţa poporului român.
Ziua Înălţării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălţării Domnului drept Sărbătoare Naţională a poporului român.defilare targoviste
Ieri, la Târgovişte, o suită de manifestări la care au participat oficialităţi locale şi judeţene, oameni politici, parlamentari, militari, dar şi un număr mare de târgovişteni, a marcat Ziua Eroilor. În prima parte a zilei, oficialităţile locale şi judeţene au participat la slujba religioasă oficiată de IPS Nifon la Catedrala Mitropolitană. A doua parte a manifestărilor s-a desfăşurat în Piaţa Tricolorului, la Monumentul Eroilor Dâmboviţeni. După slujba religioasă de pomenire săvârşită de IPS Nifon, au urmat alocuţiunile oficialităţilor prezente la manifestare.
Din partea instituţiei prefectului a vorbit preşedintele Cancelariei Prefectului -Alexandru Constantin, care a menţionat în câteva cuvinte importanţa evenimentului: „(…)Vă mulţumesc tuturor că aţi răspuns invitaţiei noastre de a participa la această ceremonie cu dublă semnificaţie – Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Aşa cum s-a decretat la 4 mai 1920, în fiecare an, comemorăm eroii căzuţi în război, de ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paşti. An de an, în această zi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă spre cei care, prin vitejia şi jertfa lor auapărat libertatea şi independenţa şi au menţinut trează încrederea poporului român în valorile creştine şi morale. Prin curajul lor, eroii neamului au învins moartea, sacri-ficându-se pentru ţară, oferindu-ne şansa să sperăm şi să credem că putem avea o viaţă mai bună. Dumnezeu să-i odihnească pe Eroii Neamului românesc.”
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Dâmboviţa, Ioan Marinescu, a precizat: „(…) Comemorăm astăzi Eroii Neamului în atmosfera creată de Înălţarea Domnului. Este, cu siguranţă, una dintre cele mai vibrante şi pline de emoţie zile pe care poporul român le sărbătoreşte cu pioşenie. La temelia României de astăzi stau jertfele eroilor pe care-i comemorăm acum. Prin gestul nostru de zi cu zi, prin acţiunile noastre sociale, trebuie să-i comemorăm permanent şi să le purtăm un veşnic omagiu”. Şi primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, a punctat importanţa evenimentului, adăugând: „(… ) Astăzi, ne aducem aminte de dou lucruri esenţiale în viaţa noastră – Biserica şi Armata. Credinţa pe care o avem în Iisus Hristos şi onoarea şi demnitatea pe care au avut-o strămoşii noştri, care timp de sute de ani s-au sacrificat, pentru ca noi să fim nişte oameni liberi şi mândri că suntem români. (…) Cinste Eroilor Neamului.”
La finalul manifestărilor au fost depuse coroane de flori, s-au păstrat momente de reculegere şi cu toţii au salutat militarii de la jandarmerie, ISU şi celelalte cadre militare care au defilat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Serviciile Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă, în competiţie

Pe parcursul a două zile, Stadionul Liceului nr. 2 Petrol Moreni este gazda etapei judeţeane a concursurilor profesionale ale Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) de la localităţi şi a Serviciilor Private pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU) de la instituţiile publice şi operatorii economici din judeţul Dâmboviţa. Organizatorul acestui […]