Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.
În 2023, trecerea la ora de vară se va face pe 26 martie, la ora 23.24.
Cum a apărut și ce ne va aduce ora de vară
Adăugarea unei ore, pe timpul verii, ajută la economisirea energiei. În plus, ne putem bucura mai bine de serile răcoroase de vară.
„La fel cum florile se întorc după Soare, pe măsură ce acesta se mișcă pe cer, la fel și oamenii au descoperit un mod în care se pot folosi mai mult de lumina solară. Dar, chiar dacă introducerea unei ore în calendar pare simplă, nu a fost chiar așa”, explică specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.Ideea orei de vara s-a născut în mintea celebrului om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. În eseul său numit „An Economical Project”, a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. „Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se află la Paris, la vârstă de 78 de ani, această s-a ocupat de modul în care lampile cu ulei produceau lumina și cât de eficiente erau acestea.. Într-o dimineață de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumina îi intră în camera. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont”, arată aceeași sursă.