ŞCOALA CURAJULUI 2017

Asociaţia Ecologică Floare de Colţ în parteneriat cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” -Centrul Local „Naparis” şi Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa, cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, au organizat şi susţinut o tabără educativă de educaţie nonformală, în domeniul turismului montan specializat, în Munţii Bucegi – zona Padina. Timp de şapte zile, cei 40 de tineri proveniţi din judeţele Dâmboviţa şi Prahova cu vârste între 14 şi 35 de ani au avut ocazia să înveţe lucruri noi despre lumea minunată a muntelui şi să facă faţă la o mulţime de provocări.
În prima zi tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii, iar cele 10 echipe şi-au confecţionat steagul şi au ales un slogan, potrivit cu numele echipei. Ziua a doua a început cu probele de căţărare la panou artificial şi tiroliană, desfăşurate pe semi-grupe, la sediul ANSMR din Padina, alternativ cu două acţiuni de ecolo-gizare, până în Cheile Tătarului şi Turbăria Lăptici. Au urmat probele de speologie, care au constat din parcurgerea Peşterii Ialomiţei şi Peşterii Pustnicului aflată în apropiere. Tinerii au putut să facă diferenţa între o peşteră amenajată pentru turişti şi una complet neamenajată şi să compare astfel mediul subteran aflat în două ipostaze diferite. După amiază s-a dat stratul la concursul de orientare turistică, echipele întrecându-se în mânuirea busolei.
După o zi relativ uşoară, cu activităţi care au pus la încercare mai mult abilităţile tehnice ale participanţilor, a urmat „proba de foc” a acestei tabere, drumeţia montană pe trasee turistice marcate. Drumul a fost lung şi greu, iar vremea destul de capricioasă. Dacă soarele i-a răsfăţat la plecare, la Babele ceaţa şi vântul au început să-şi facă de cap, iar la Vârful Omu, frigul a muşcat bine cu cele 2 grade Celsius din termometru, care din cauza vântului s-au simţit ca minus 12 grade Celsius.
Ziua a cincea a fost alocată pentru probele de căţărare şi rapel, care sau desfăşurat la atelierele amenajate în Vărăria Mică şi care au pus din nou la încercare îndemânarea participanţilor. După-amiază a urmat o nouă probă a curajului, parcurgerea Parcului de aventură din vecinătatea Hotelului Peştera, la care toate echipele au făcut faţă, fără probleme, dar cu ceva adrenalină în plus.
Ziua a şasea a fost dedicată din nou drumeţiei, de astă dată pe un traseu turistic montan nemarcat şi anume Valea Horoabelor. Un parcurs extraordinar, prin canionul amenajat cu scări şi lanţuri, de Formaţia Salvamont Dâmboviţa, care a asigurat asistenţă.
În ultima zi s-a desfăşurat cea mai amplă activitate de ecologizare, participanţii la tabără colectând într-un timp foarte scurt, o cantitate apreciabilă de gunoi, din lunca Padinei, invadată în această perioadă de mii de turişti. Tinerii au dat astfel un exemplu de atitudine civică, pentru cei care sunt mai puţin prieteni cu natura.
„Şcoala Curajului 2017” a fost cea de-a 74-a etapă a programului „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, care numără acum, nu mai puţin de 3772 de participanţi, în şapte ani de activitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Proiect privind extinderea sistemului de supraveghere video în Târgovişte

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna iulie, consilierii locali municipali au avut şi două proiecte de hotărâre privind creşterea siguranţei publice, fie că vorbim despre târgovişteni, fie de bunurile acestora. Este vorba despre aprobarea studiului de fezabilitate pentru realizarea unui sistem de monitorizare video stradal în municipiul […]