Salariaţii vor putea primi de la angajatori, în fiecare lună, şi tichete culturale

Salariaţii vor putea primi de la angajatori, în fiecare lună, şi tichete culturale, potrivit unui act normativ care se va aplica efectiv din ianuarie 2019. Astfel, angajaţii vor putea să folosească tichetele pentru a se duce la concerte sau a-şi cumpăra cărţi, muzică şi filme. Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare a fost publicată azi în Monitorul Oficial, însă ea se va aplica abia de la 1 ianuarie
2019.
Tichetele culturale vor avea o valoare lunară de maximum 150 de lei (sau de 300 de lei, dacă se vor acorda doar ocazional) şi vor putea fi folosite la plata bunurilor şi serviciilor culturale.
Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia spune că accesul românilor la actul de cultură, este încurajat de primirea tichetelor culturale: „Parlamentul României a votat recent un act normativ prin care angajaţilor li se vor acorda tichete culturale, în completarea beneficiilor acordate prin voucherele de vacanţă. Această lege, care a fost promulgată de preşedintele ţării, defineşte tichetele culturale ca fiind bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale. Legea stipulează că sumele primite de salariaţi pot fi folosite pentru abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor, dar şi pentru achiziţionarea de cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment pentru cele acordate ocazional.
Potrivit legii, valoarea nominală a unui tichet cultural este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei. Legea mai stipulează este interzisă folosirea tichetului cultural pentru achiziţia altor servicii sau bunuri în afara celor menţionate.
Legea nr. 165/2018 reglementează modul şi condiţiile de acordare a biletelor de valoare angajaţilor. De asemenea, actul normativ unifică legislaţia privind acordarea tichetelor de masă, a tichetelor-cadou, tichetelor de creşă şi a voucherelor de vacanţă, şi introduce noul tip de bilete de valoare, respectiv tichetul cultural.
Introducerea acestor tichete culturale începând cu data de 1 ianuarie 2019 este o altă măsură benefică luată de Guvern şi majoritatea parlamentară pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor. Acest sprijin vine după acordarea voucherelor de vacanţă, prin intermediul cărora românii îşi susţin costurile de servicii turistice, cazare, masă şi/sau de recuperare a capacităţii de muncă”, a declarat deputat PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Grad de absorbţie de 36% a fondurilor europene alocate PNDR 2014-2020

In cadrul ultimei conferinţe regionale PNDR, Adrian CHESNOIU, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a prezentat stadiul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, indicatorii de impact ai investiţiilor din mediul rural, precum şi liniile de finanţare care urmează a fi deschise în acest an. „În acest […]