S-a dat startul celui mai mare proiect european pentru îngrijirea copiilor instituţionalizaţi

0 0

Marţi, 19 martie 2019, a avut loc ceremonia de semnare în vederea implementării proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor.
Proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” este depus în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, pe axa prioritară 4: „Incluziune socială şi combaterea sărăciei” (obiectiv tematic 9, prioritate de investiţii 9.iv). Beneficiarii proiectului sunt asistenţii maternali şi copiii din instituţii. Planul TEAM-UP este format din două componente. Pe de o parte, se asigură plata salariilor asistenţilor maternali, iar a doua componentă este asigurarea unui cadru familial de îngrijire pentru cei 22.000 de copii care se află în centrele de plasament din România.
Proiectul va fi implementat în toată ţara, fiind astfel considerat cea mai mare investiţie cu fonduri europene din sistemul de asistenţă maternală din România, cu o valoare ce ajunge la 568 de milioane de euro în cadrul căruia asistenţii maternali vor beneficia de cursuri de calificare necesare pentru îngrijirea şi creşterea copiilor, ocrotirea sănătăţii acestora şi soluţionarea cazurilor de abuz şi neglijenţă: „Felicitări doamnei ministru Rovana Plumb şi doamnei preşedinte ANPDCA Gabriela Coman pentru semnarea protocolului de colaborare în vederea implementării proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. Este un proiect în valoare de 568 de milioane de euro, care va fi implementat în toată ţara.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu sprijinul Guvernului şi cu susţinerea financiară din partea Uniunii Europene va implementa un proiect pentru susţinerea copiilor aflaţi în grija statului şi a asistenţilor maternali.
Astfel, 15.000 de asistenţi maternali vor beneficia de un program de formare profesională şi se va crea o reţea de asistenţă maternală dezvoltată în toate judeţele ţării. Se va urmări creşterea calităţii sistemului de asistenţă socială prin sprijinirea asistenţilor maternali cu ajutorul unei platforme digitale şi a unor cursuri de pregătire la cel mai înalt nivel. Se va dezvolta o reţea de asistenţă mater-nală menită să contribuie direct la asigurarea unei alternative de protecţie de tip familial pentru copiii care vor necesita o măsură specială de protecţie.
Se estimează că numărul asistenţilor maternali va creşte cu 4000 de noi membri. Aceştia vor contribui la continuarea procesului de închidere a instituţiilor de tip clasic, proces estimat a se finaliza în 2020.
Astfel, statul continuă eforturile de a asigura un mediu familial copiilor instituţionalizaţi, care pot beneficia de o tranziţie „normală” către integrarea în comunitate.
Am sprijinit şi voi sprijini în Parlament iniţiative legislative care vor veni în ajutorul copiilor instituţionalizaţi. Acest proiect este unul care oferă oportunitatea copiilor instituţionalizaţi de a beneficia de protecţie, iubire şi educaţie într-un mediu familial.
Copiii trebuie iubiţi, îngrijiţi şi crescuţi în cele mai bune condiţii posibile. Avem obligaţia să ne implicăm şi să contribuim în Parlament la îmbunătăţirea legislaţiei în acest sens. În acest moment, în Parlament dezbatem un proiect de lege privind procedura adopţiei. Se va reduce perioada de şedere a copilului în sistemul de protecţie, se vor urgenta procedurile de dobândire şi menţinere a statutului de copil adoptabil, evaluarea cazurilor adopt-abile va fi mai flexibilă, iar etapele de monitorizare post-adopţie vor veni în sprijinul beneficiarilor.
Guvernul PSD-ALDE a făcut încă un pas important pentru a asigura un mediu familial de îngrijire pentru copiii instituţionalizaţi, în procesul de tranziţie către îngrijirea acestora în comunitate”, a afirmat deputatul Claudia Gilia.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Proiectul "ASSIST", un succes la nivelul DGASPC Dâmboviţa

Conducerea DGASPC Dâmboviţa a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate o serie de subiecte. În primul rând, directorul general al DGASPC Dâmboviţa, Cristiana Bucur a vorbit despre modificările standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale. S-a vorbit şi despre planul de restructurare privind Centrul de […]