Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică şi directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Radu Codruţ Ştefănescu, în judeţul Dâmboviţa

0 0

Sala Unirii a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a fost gazda întâlnirii de lucru între reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene şi conducerile Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), reprezentată de Cornel Brezuică, preşedinte -director general, şi Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), reprezentată de Radu Codruţ Ştefănescu, preşedinte. La discuţii au mai participat: Daniel Comănescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, vicepreşedinţii Alin Manole şi Luciana Cristea, Secretarul Judeţului, Ivan Vasile Ivanoff, Antonel Jîjîie -Prefectul Judeţului Dâmboviţa, subprefectul Florina Mureşan, parlamentarii dâmboviţeni Claudia Gilia, Georgeta Carmen Holban, Oana Silvia Vlăducă şi Corneliu Ştefan, Roxana Florentina David – din partea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dâmboviţa, Adrian Dumitru, directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, Marin Antonescu, administrator ADI Salubritate Dâmboviţa, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri dâm-boviţean, a căror activitate vizează domeniul protecţiei mediului.
Principalele subiecte supuse atenţiei au vizat: activitatea şi programele desfăşurate de Administraţia Fondului pentru Mediu, legislaţia în domeniu, dar şi procedura de cadastrare şi Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Astfel, referitor la problema cadastrării, în atenţia organelor centrale au fost aduse şi problematici specifice, existente la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, dintre care amintim: sistemul de decontări, aspecte legislative privind procedura înscrierii definitive a proprietăţii, eliberarea cărţilor funciare, procedura succesorală, îndreptarea erorilor materiale pentru realizarea cadastrării, înregistrarea sistematică a proprietăţii, procedura obţinerii cărţilor funciare definitive, revizuirea modalităţilor de cofinanţare, precum şi dialogul între asociaţii profesionale, patronate şi ANCPI în vederea unei bune gestionări a cadastrării. Discuţia a vizat clarificarea a cât mai multor cerinţe dintre cele dezbătute, sens în care, preşedintele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Radu Codruţ Ştefănescu, a oferit atât răspunsuri punctuale la problemele ridicate, cât şi informaţii de interes general cu privire la programul naţional de cadastru, demarat în anul 2016. În anul 2018, în judeţul Dâmboviţa, 50 de localităţi şi-au exprimat dorinţa de a face parte din program. De asemenea, preşedintele ANCPI le-a recomandat primarilor dâmboviţeni să demareze contractele cât mai repede posibil şi le-a solicitat propuneri în eventualitatea întreprinderii unor modificări legislative, care să reglementeze dificultăţile sesizate la nivelul procedurii de cadastrare.
La rândul său, senatorul Adrian Ţuţuianu a subliniat necesitatea întocmirii formelor cadastrale în vederea bunei funcţionări a sistemul de taxe şi impozite. Referitor la aspectele care vizează fondul de mediu, discuţia a atins problematici precum: împădurirea terenurilor, propuneri legislative pentru reglementarea domeniului, instalaţii pentru maşini electrice sau legea deşeurilor. Senatorul Adrian Ţuţuianu a ridicat trei probleme esenţiale în acest sens şi anume: instalaţiile pentru încărcarea maşinilor electrice în staţiunile montane şi în oraşele mai mici, finanţarea localităţilor pentru reţelele de apă şi canal sau eligibilitatea proiectelor privind managementul deşeurilor.
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a precizat că, în prezent, activitatea AFM vizează programele „Rabla”, „Casa Verde”, dar şi implementarea cu succes a contractelor semnate în anii anteriori. În scurt timp, va fi posibilă şi finanţarea unor proiecte derulate atât de agenţii economici cu activitate de profil (proiecte privind instalaţii de tratare şi reciclare), cât şi de autorităţile publice locale. De asemenea, a precizat faptul că, în prezent, legea deşeurilor se află în dezbatere publică, urmând a suferi modificări, dintre care amintim şi reglementarea tarifelor la colectare.
Concluziile întâlnirii de lucru au fost prezentate de către preşedintele AFM, Cornel Brezuică, şi senatorul Adrian Ţuţuianu în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată la finalul evenimentului.
Adrian Ţuţuianu: „În ceea ce priveşte stadiul programului naţional de cadastrare a localităţilor, precizez că, în judeţul Dâmboviţa, avem 89 de localităţi care pot beneficia de resurse financiare prin programul naţional, din fonduri bugetare, un număr de 15 localităţi selectate prin POR şi 5 localităţi care au finalizat sau sunt în curs de finalizare a programului de cadastru. 35 de localităţi nu au nici un contract de finanţare încheiat şi i-am rugat astăzi pe primari să rezolve acest aspect în cel mai scurt timp. Foarte multe dintre aceste localităţi nu au găsit operatori economici dispuşi să lucreze cu preţul solicitat până în prezent de Agenţia Naţională de Cadastru (…) Le-am spus domnilor primari că este obligatoriu să cadastrăm localităţile; astfel lămurim şi situaţia proprietăţilor, dar şi problema taxelor şi impozitelor. Acolo unde s-a făcut cadastrul, volumul taxelor şi impozitelor sa dublat, dacă nu chiar mai mult (.); este o bătălie pentru resurse, ca urmare cine se grăbeşte şi munceşte va avea şi resursele necesare. I-am rugat pe toţi primarii ca, în sesiunea actuală, deschisă de către cei de la cadastru, să încheie contracte de finanţare şi să grăbească operatorii economici cu care au încheiat contracte, ca aceştia să procedeze cât mai rapid la efectuarea lucrărilor necesare.
Nu în ultimul rând, menţionez că trebuie să existe o colaborare între autorităţile administraţiei publice locale, Oficiul Judeţean de Cadastru, operatorul economic care realizează lucrarea şi cetăţeni, pentru că principalii beneficiari ai lucrărilor sunt cetăţenii.”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Infrastructura rutieră şi cea educaţională, în plin proces de modernizare în comuna Voineşti

Autorităţile din Voineşti au dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizatre prin asfaltarea a străzilor Valea Adâncă – în satul Suduleni şi străzile Gogeşti, Aldescu, Moruju, Morii şi Bisericii – în satul Voineşti. Este vorba despre proiectul „Modernizare prin asfaltare străzi în satul Voineşti” cu finanţare prin PNDL 2, […]