Polițele obligatorii de asigurare a locuințelor se scumpesc cu 30%

Date:

Începând cu  1 noiembrie, proprietarii vor plăti un  preț mai mare în contul asigurării obligatorii de locuință. Potrivit modificărilor legislative, prețul  va fi exprimat în lei și va crește cu circa 30% fata de actualul nivel, în cazul locuințelor construite din materiale moderne. Aceasta este  una dintre măsurile cuprinse în noua  lege,  care vine să  rezolvă câteva dintre anomaliile pachetului normativ care guvernează funcționarea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Un alt element de noutate este acela că nimeni nu își va mai putea înregistra locuința în Cartea Funciară și nici nu va mai putea schimba statutul respectivei locuințe fără a deține o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD). Este o etapă în perspectiva asigurării unui regim cu adevărat obligatoriu pentru PAD. Este cunoscut faptul că a existat i până acum această obligativitate dar  autoritățile locale (responsabile legal pentru sancțiuni) au evitat să aplice amenzi din considerente evidente.

Noua lege vine în contextul în care eficiența sistemului de  protecție financiară în caz de dezastru este una extrem de redusă, sub 20% dintre locuințe fiind asigurate în acest moment.

Pe  lângă obligativitatea privind înscrierea în Cartea Funciară, care  este doar una dintre modificările importante aduse de Legea 115/2023, care modifică Legea 260/2008 privind asigurare obligatorie a locuințelor, o altă schimbare este modificarea primelor și a sumelor asigurate, prin exprimarea acestora în lei. Concret, pentru locuințele construite din materiale moderne prima de asigurare va fi de 130 de lei (față de 20 de euro sau sub 100 de lei cât e în prezent), iar despăgubirea maximă va fi de 100.000 de lei (față de 20.000 de euro în prezent). Pentru casele din paiantă, prima va fi de 50 de lei și suma asigurată de 50.000 de lei, față de 10 euro și, respectiv 10.000 de euro.

Rămân  nemodificate riscurile asigurate, despăgubirile fiind acordate în continuare doar pentru pagubele provocate de cutremur, inundație și alunecări de teren.

 Asigurații vor putea opta pentru varianta ca asigurarea să fie făcută multianual, printr-un contract între asigurat și PAID. Ca o altă noutate, în cazul în care se optează pentru un contract multianual, condițiile de asigurare pot fi negociate, după cum reiese din noua legislație.

Funcționarii din primării vor putea și ei să vândă asigurări PAD, comisionul încasat fiind egal cu cel pentru alte canale de distribuție, adică 10% din primă, cu condiția să nu existe stare de incompatibilitate sau conflict de interese cu activitatea desfăşurată în mod curent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Reprezentanții Comisiei Europene au verificat proiectele Regio implementate în  județul Dâmbovița 

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a organizat vizitarea...

O mașină a fost mistuită de flăcări 

Incendiu la un autoturism în localitatea Voinești, Garda de...

A ajuns cu mașina în șanț, o clipă de neatenție putea costa viața 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

Marșul Tricolorului de „1 Decembrie – Ziua Națională a României”, la Răcari 

Orașul Răcari păstrează tradiția și a organizat manifestări dedicate...