Sprijinul excepțional, sub forma de grant, are în vedere compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale si semințe oleaginoase din Ucraina si reprezinta suma care se acorda acestora, exprimata în lei, pentru suprafetele cultivate cu porumb, orz, rapita si floarea soarelui din cererile unice de plata depuse în anul 2022.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a primit cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv.
O condiție pentru potențialii beneficiari a fost aceea de a fi avut cerere unică înregistrată în anul 2022 și anul acesta.
“Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă valoarea unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.
Valoarea schemei, reprezentând sprijinul unitar excepțional sub formă de grant, denumit în continuare grant, este de 2 lei/litru de motorină.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Judetean Dambovita a identificat 8923 de potentiali beneficiari , producatori agricoli care au avut țn cererile unice 2022 culturi de porumb, orz, rapita si floarea soarelui si care au solicitat interventii in agricultura sectorul vegetal si in anul 2023”-a comunicat APIA Dâmbovița.
Până la data limită au depus cereri pentru compensarea pierderilor cauzate de importurile de cereale și semințe din Ucraina peste 5600 de fermieri dâmbovițeni, din aproximativ 8000 eligibili.