Pensiile speciale şi bugetul pe 2020

0 0

In data de 10 decembrie, la ora 23.45, site-ul „Ralitatea.net”, posta o ştire cu titlul: „Cîţu nu mai vrea pensii speciale, dar acestea sunt cuprinse în bugetul pe 2020”, conţinutul, nu şi forma, preluat de pe „Digi24”. Ia să vedem despre ce este vorba: „Ministrul finanţelor spune că s-a ajuns la un consens, în privinţa pensiilor speciale şi că politicul vrea eliminarea lor, asta chiar dacă bugetul pe anul viitor le cuprinde şi pe acestea. Un sistem de pensii în care avem două tipuri de oameni – unii speciali şi alţii care primesc pensii bazate pe contributivitate – trebuie să se sfârşească, a declarat marţi seara, la Digi24, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
«Există mai multe proiecte care există în Parlamentul României. Chiar şi eu am un proiect care elimină pensiile speciale şi nu include aparatul militar sau pe cei care au primit decizia Curţii Constituţionale. Vedem ce iese din Parlament. Până atunci, nu ştim care va fi varianta, dar este clar că există în sfârşit un consens în clasa politică de face ceva cu acest sistem de pensii speciale. Preferinţa noastră este să transferăm tot sistemul de pensii către un sistem de pensii bazat pe contributivitate. Bugetul pentru 2020 este făcut şi este gata pe legislaţia în vigoare, adică include şi pensiile speciale. Supra-impozitarea tuturor pensiilor speciale este o propunere a celor de la PSD, dar vom vedea dacă va avea susţinere în Parlament. Consensul este acela că nu mai putem să avem pensii speciale. Nu putem să mai avem două Românii şi asta este datorită nouă, pentru că am ţinut acest subiect pe agenda zilei în ultimii trei ani de zile. Am tot spus că acest sistem în care avem două tipuri de oameni – unii care sunt speciali şi alţii care primesc pensii bazate pe con-tributivitate – trebuie să se sfârşească», a afirmat
Cîţu.
Demnitarul a adăugat că premierul Ludovic Orban a anunţat, deja, că se doreşte o nouă lege a pensiilor.
«Vom vedea cum va arăta acea variantă. Eu prefer un sistem bazat pe contributivitate, care să arate clar că primeşti atât cât ai contribuit la sistemul de pensii», a susţinut ministrul Finanţelor Publice.
Pe de altă parte, Cîţu a subliniat faptul că nu s-a discutat în Guvern «sau în altă parte» despre intenţia de a se majora vârsta de pensionare.
«Nu există intenţia de a majora vârsta de pensionare. Nu s-a discutat aşa ceva în Guvern sau în altă parte. Deocamdată, nu se discută despre acest proiect, ci se discută despre singurul proiect care vizează pensiile, prin care se încearcă să nu mai existe cumulul de pensii şi salarii în sistemul public. Aceasta a fost o propunere pe care am făcut-o în setul acela de măsuri pentru a reduce presiunea asupra bugetului pentru 2020. Acum, trebuie să vină textul de lege şi propunerea textului de lege trebuie să vină de la Ministerul Muncii, o aşteptăm cât de curând»”, a spus ministrul.
Marţi, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile asupra a două proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale, iniţiate de PNL, respectiv USR, în cadrul cărora reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii au solicitat respingerea actelor norma-tive.Deputaţii din comisie au hotărât amânarea luării unei decizii”. Totuşi, decât să tot pierdem vremea cu aceste discuţii care nu fac decât să dezbine românii, n-ar fi mai bine ca politicienii din toate partidele şi etniile să cadă de comun acord şi, desigur prin lege, nu altfel, să ofere fiecărui român, indiferent de culoarea politică sau etnică, posibilitatea de a avea pensie specială, astfel ca cel puţin la bătrâneţe puterea de cumpărare să fie egală pentru toţi, fie ei foşti şmecheri, lepre, evazionişti sau foşti naivi, fraieri, cerşetori ? Da, asta este cel mai bine: să le dăm viitoarelor cadavre dreptul de a fi egale prin pensii speciale accesibile tuturor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Creşterea puterii de cumpărare, imposibilă Rata inflaţiei a urcat în noiembrie la 3,8% pe fondul scumpirii alimentelor

Politicienii români, indiferent de culoarea politică, s-au specializat în promisiuni. Toate discursurile lor axate pe promisiuni, speranţa fiind singurul beneficiu inexistent al poporului naiv ( naiv,sinonoim pentru fraier), deci toate discursurile au introducerea devenită clasică: greaua moştenire, lăpsată de predecesorii deţinătoro ai puterii, plus refrenul cu gaura în buget, ceasta […]