Joi, începe Festivalul „Crizantema de Aur”, ediţia a 52-a

În perioada 17-19 octombrie 2019, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”. Evenimentul este dedicat celebrării prin Romanţă a Patrimoniului poetic naţional şi Anului omagial al satului românesc. Organizatorii sunt preocupaţi de promovarea Romanţei, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale, în vederea înscrierii acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Organizatorii acestei ediţii sunt: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâm-boviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în co-producţie cu Televiziunea Română şi în parteneriat cu Radio România.Evenimentul se desfăşoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târ-govişte.
Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00
SINTEZA PROGRAMULUI
FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”
Ediţia a 52-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe patru mari secţiuni, astfel:
Concursul de Interpretare; Concursul de Creaţie;
Concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”, recitaluri, microrecitaluri şi medalioane tematice;
Evenimente asociate festivalului.
Concursul de Interpretare: participă 20 de concurenţi selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale, realizate în perioada mai-iunie 2019, în România şi în Republica Moldova;
Regulamentul oficial al festivalului prevede şi în acest an ca toţi concurenţii de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romanţă dintre cele lansate şi premiate la concursurile de Creaţie ale Festivalului Naţional „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creşterea calităţii artistice a Concursului de Interpretare şi pentru promovarea noilor creaţii de romanţe;
Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie, selectate în urma pres-elecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM;
Joi, 17 octombrie şi Vineri, 18 octombrie 2019, se vor desfăşura Concursurile de Interpretare şi de Creaţie, urmate de:
Micro-recitaluri susţinute de laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”: susţinute de tineri laureaţi ai Festivalului „Crizantema de aur” din România şi Republica Moldova: Nicoleta Vasile; Alina Ureche; Daiana Berbec; Andrei Cocârlea; Theodora Manolache; Doru Pantazi; Vasilica Tătaru; Mădălin Băldău. Recitaluri şi medalioane tematice, dedicate celebrării patrimoniului romanţei şi creaţiei marilor compozitori români de romanţă: Alexandru Arşinel; Domnica Sorescu; Marius Mitrofan; Constantin Florescu; Bogdan Hrestic; Aurel Niamţu; Ioana Purcăruş (Dumitrescu).
Sâmbătă, 19 octombrie 2019, vor avea loc:
Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare şi Concursului de Creaţie;
Recital Alina Mavrodin Vasiliu: „Romanţe de aur” lansate la concursurile de Creaţie ale festivalului.
Concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”, cu participarea unor mari interpreţi de romanţe din România şi Republica Moldova: Matilda Pascal-Cojocăriţa, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Sergiu Cioiu, Paula Seling şi Grupul „Brio Sonores” Chişinău.
În concert: „Poeme printre romanţe” cu actorul Silviu Biriş şi harpista Cristina Munteanu.
Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ştefan Cigu şi „Romanţa” -dirijor Lucian Vlădescu;
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova.
Juriul Concursului de Creaţie va fi format din renumiţi compozitori români din România şi Republica Moldova, desemnaţi de UCMR şi UMM.
Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Grup infracţional organizat, specializat în procurarea şi furnizarea de droguri de risc, de mare risc, destructurat

In perioada noiembrie 2018-august 2019, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa, sub coordonarea unui procuror de la D.I.I.C.O.T-Biroul Teritorial Dâmboviţa, au documentat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat, structurat pe 2 celule şi specializat în procurarea şi furnizarea de droguri de risc, de mare risc […]