În joia mare, Calea Luminii în Arhiepiscopi Târgovişte!

0 0

CALEA LUMINIIJoi, 17 aprilie 2014, la Catedrala din Târgovişte, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unor tineri din Comitetele de tineret parohial ale parohiilor din Municipiul Târgovişte, dar şi a numeroşi credincioşi din istorica Cetate de Scaun munteană, a oficiat slujba Deniei din Joia Mare, la finalul căreia a debutat tradiţionala manifestare intitulată Calea luminii, sub coordonarea cunoscutului artist plastic Mihai Şerbănescu.
La finalul sfintei slujbe, Înaltpreas-finţia Sa a ieşit pe treptele din faţa Catedralei, împreună cu clericii slujitori, numeroşi tineri şi credincioşi, unde a rostit un cuvânt de învăţătură, şi a deschis manifestarea aprinzând primele lumânări.
La manifestare au participat domnul Adrian ŢUŢUIANU, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, domnul Gabriel BORIGA, primarul Municipiului Târgovişte, precum şi alţi reprezentanţi ai vieţii publice locale.
În cuvântul său, rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a aprofundat sensul duhovnicesc al Săptămânii Patimilor, accentuând semnificaţia Joii Mari şi sensul mântuitor al jertfei de pe cruce a Domnului nostru lisus Hristos, pentru întreaga lume, dar şi pentru fiecare credincios în parte. De asemenea, Înaltul lerarh a explicat sensul spiritual al manifestării Calea luminii, evidenţiind bogata simbolistică teologică a luminii şi legătura acesteia cu jertfa Mântuitorului Hristos, Cel ce este Lumina lumii, care ne dăruieşte fiecăruia dintre noi, harul mântuitor şi lumina înţelegerii autentice a vieţii şi a lumii.
Prin intermediul demersului artistic, această tradiţională manifestare târgovişteană, care are în centrul ei lumina, doreşte să sprijine activitatea pastoral-misionară a Eparhiei noastre, lumina fiind un semn al încrederii, speranţei şi solidarităţii, dar mai ales simbolul creştin bine cunoscut al biruinţei asupra răului, păcatului, întunericului şi al morţii, precum şi al legăturii cu Mântuitorul Hristos, pururea dătătorul luminii celei adevărate.
Precizăm că manifestarea intitulată „Calea Luminii”, constă în aprinderea unui număr de lumânări similar cu numărul anilor ce au trecut de la începutul erei creştine, pe o distanţă de aproximativ 1,5 km, din faţa Catedralei Mitropolitane spre gara principală a oraşului.
Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SLUJBA A DOUA A ÎNVIERII LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIŞTE

Duminică, 20 aprilie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, a săvârşit Slujba a doua a Învierii, la Catedrala din Târgovişte, alături de Părinţii Consilieri de la Centrul Eparhial, profesori de la cele două şcoli de teologie din Arhiepiscopie, Părinţii Protopopi şi preoţi din protoieriile Eparhiei noastre, dar şi diaconi […]