Georaică Dumitru: „Oamenii mor arşi în spitale, iar noi încă nu vedem pădurea de copaci”

Cu atuurile expertizei şi experienţei dobândite ca fondator şi apoi manager al unei firme de succes specializată în intervenţii la incendii şi în alte situaţii de urgenţă, Georgică Dumitru este autorul unei analize pertinente, prin care evidenţiază aspecte care scapă celor mai puţin familiarizaţi cu acest domeniu. Având ca puncte de reper accidentele tragice, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi, recent, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Georgică Dumitru spune adevărul fără înflorituri: întreg sistemul patronat de şeful DSU are mari lacune de funcţionare, cu scenarii stereotipe şi total ineficiente. Potop de controale după ce mor oamenii, declaraţii sforăitoare şi mai deloc acţiuni eficiente de remediere a deficienţelor, cum este cazul celor din spitale. Mai acuză acesta că activitatea de prevenire pe linia Apărării Împotriva Incendiilor a fost drastic redusă în ultimii ani şi că modificările neinspirate la nivelul organizării serviciilor de urgenţă şi mai ales ale legislaţiei în domeniu, promovate de „guru” Arafat, croit să diminueze la maximum sfera de activitate a serviciilor private de pompieri, au consecinţe dramatice. Nimeni nu le ştie pe toate, nimeni nu este infailibil iar tentativele repetate ale şefului DSU, de a elimina „concurenţa” s-au dovedit nu numai iraţionale dar şi profund păguboase pentru societate.
Oamenii mor arşi în spitale, iar noi încă nu vedem pădurea de copaci
„Zilele trecute, o nouă dramă s-a petrecut într-un spital din România. Cinci oameni au murit într-un incendiu produs într-un salon cu pacienţi covid al Institutului Naţional „Matei Balş”, iar, până în prezent, bilanţul deceselor a ajuns la opt.
După un alt eveniment dramatic de acest gen produs în data de 14.11.2020 la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, când au murit 15 oameni, IGSU a constatat probleme de ordinul miilor privind securitatea la incendiu în spitalele româneşti – şi asta doar în secţiile ATI.
Controale la intervale destul de mari de timp şi rapoarte în care punctăm nereguli şi cam atât. Acţiuni concrete de remediere a situaţiei din spitale, din punct de vedere al siguranţei pacienţilor, nu. Se vorbeşte mult zilele acestea de cauze şi vinovaţi.

De cele mai multe ori, lucrurile sunt privite punctual. Însă, istoricul tragediilor produse relativ recent în România în urma incendiilor ne îndeamnă să analizăm situaţia în ansamblu.
Sunt ani şi ani de când activitatea de prevenire pe linia Apărării Împotriva Incendiilor a fost drastic redusă. Şi asta din lipsa oamenilor cu pregătire specifică, oameni care, încurajaţi de sistem, în majoritate, s-au pensionat înainte de vreme.
De înlocuit, nu au mai fost înlocuiţi, ci, din contră, la nivelul conducerilor inspectoratelor judeţene, funcţia de adjunct al Inspectorului şef pentru prevenire a fost transformată în adjunct al Inspectorului şef pentru logistică, un domeniu fără prea multe bătăi de cap.
Cam din acest punct a început dezastrul. Fără o activitate de prevenire efectuată riguros şi la intervale rezonabile de timp (nemaifiind personal suficient în acest sens), astfel încât agenţii economici, indiferent de activitatea desfăşurată, să fie conştientizaţi că trebuie să se conformeze unor norme, tragediile s-au produs în lanţ.
Mai mult decât atât, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (D.S.U.) al MAI, condus din anul 2014 de Raed Arafat, a tot iniţiat în ultimii ani modificări ale legislaţiei specifice, care, în opinia multora dintre cei cu experienţă îndelungată în lupta împotriva incendiilor, nu au făcut altceva decât să arunce acest întreg domeniu de activitate în degringoladă.
Asociaţia Societăţilor Prestatoare de Servicii în Situaţii de Urgenţă (A.S.P.S.S.U) este una dintre entităţile care a semnalat sistematic hibele legislative cu repercusiuni din cele mai nefaste în plan economic şi, mai ales, social. După dispariţia sistematică a specialiştilor în prevenire din sistemul de stat – activitate esenţială în orice societate civilizată – atenţia dlui Arafat sa îndreptat către diminuarea la maximum a sferei de activitate a serviciilor private de pompieri.
În special, a acelora cu ani îndelungaţi de activitate şi experienţă în domeniul situaţiilor de urgenţă, care respectă întocmai cerinţele legale în vigoare, atât în materie de dotări, cât şi de specialişti.
Niciuna dintre sesizările A.S.P. S. S. U. transmise către D.S.U., în urma lansării procedurilor de dezbatere publică pe diverse proiecte legislative, nu a fost luată în calcul.
Fără a-i nega expertiza în domeniul medicinei de urgenţă a domnului Arafat, nu putem să nu sesizăm lipsa de transparenţă şi de receptivitate a DSU atunci când vine vorba de iniţiative care vin să corecteze ce s-a modificat strâmb în domeniul legislaţiei Apărării Împotriva Incendiilor.
În consecinţă, în loc de profesionalism, acest domeniu are din ce în ce mai mult parte de amatorism, heirupism şi nişe de oportunism. Pentru că, nu-i aşa? – nu poate fi lucru curat contractarea serviciului de pompieri de la Matei Balş prin încredinţare directă unei firme înfiinţate în 2018, cu 0 angajaţi, care era plătită inclusiv pentru servicii de deszăpezire.
Firmele serioase, cu dotări corespunzătoare, cu zeci şi sute de angajaţi, instruiţi şi specializaţi periodic pentru a ţine pasul cu ultimele standarde şi cerinţe legale în vigoare, nu mai au ce căuta pe piaţă.
Asta, în concepţia unora care cred că apărarea împotriva incendiilor este la îndemâna oricui şi poate fi pusă la pachet cu alte servicii care necesită, bineînţeles, alte calificări specifice.
Problemele nu sunt, aşadar, punctuale, ci structurale. Iar fără oameni potriviţi la locul potrivit o să ne îngropăm în statistici sumbre, rapoarte şi expertize. Plus comisii de anchetă – că la astea nu ne întrece nimeni”- a postat Georgică Dumitru pe pagina sa de Facebook.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Regal muzical de Ziua Îndrăgostiţilor:"Poveşti muzicale de dragoste"

„Iubirea e singura care nu se poate măsura, dar pe care poţi să o dăruieşti fără măsură.”Pentru că fără emoţii viaţa nu şi-ar putea dezvălui farmecul şi pentru că sărbătoarea iubirii merită să fie celebrată în fiecare zi, indiferent ce nume ar purta, vă propunem să ne bucurăm împreună de […]