FEDERAŢIA „SOLIDARITATEA SANITARĂ” DIN ROMÂNIA Comunicat de presă Federaţia „Solidaritatea Sanitară” publică Fundamentarea necesităţii menţinerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate

16.05.2021
În urmă cu trei săptămâni Guvernul a aprobat Memorandumul privind regulile generale de construcţie a unei noi legi a salarizării. Aşa cum a demonstrat în mod sistematic Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, intenţiile de reglementare exprimate în cadrul Memorandumului ar avea ca efect scăderea semnificativă a veniturilor majorităţii profesioniştilor din sănătate, adică exact a celor care se află de peste un an de zile în prima linie a luptei împotriva pandemiei.
Cel mai mare impact negativ l-ar avea modificările intenţionate asupra sistemului sporurilor, acesta având de fapt rostul adecvării recompensei la variaţiile specifice ale timpului de muncă şi condiţiilor de muncă, respectiv instituirea unui sistem de diferenţiere a veniturilor salariale comparabil cu cel existent în alte sisteme de salarizare a lucrătorilor din sistemele publice de sănătate ale diferitelor ţări.
Pentru a clarifica situaţia juridică a sistemului sporurilor din sănătate, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a comandat o analiză a acestora. Analiza şi fundamentarea sistemului sporurilor din sănătate a fost făcută de Consiliul Experţilor în Legislaţia Muncii din Sănătate (CELMS), purtând titlul Fundamentarea necesităţii menţinerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate, aceasta putând fi găsită aici.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” constată că intenţiei juridice a Guvernului îi lipesc trei condiţii esenţiale pentru deschiderea discuţiilor pe tema legii salarizării:

 • Fundamentarea adecvată. În absenţa fundamentării adecvate orice politică publică riscă să servească doar interesele celor care o elaborează şi aprobă, ratând obligaţia legală şi morală a reprezentării intereselor publice.
 • Respectarea prevederilor legale şi contractuale privind modificarea regulilor aplicabile salarizării, respectiv negocierea lor cu partenerii sociali. Deşi termenul stabilit în cadrul Memorandumului pentru desfăşurarea consultărilor (30 de zile) se apropie de final, până la această dată nu au avut loc negocierile cu actorii sociali relevanţi, respectiv cu federaţiile sindicale reprezentative din sănătate.
 • Contextul adecvat. Nu poţi demara demersurile de elaborare a unei noi legi a salarizării atâta timp cât prevederile legale aplicabile stării de alertă suspendă dreptul de acţiune a sindicatelor pentru apărarea intereselor celor pe care-i reprezintă.
  Fundamentarea necesităţii menţinerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate are un caracter deschis, toţi actorii interesaţi fiind chemaţi s-o completeze şi s-o susţină. Acesta este un document cadru menit să ofere argumentele juridice necesare pentru o platformă de acţiune comună. În acest sens, adresăm o invitaţie cu caracter general pentru toţi actorii interesaţi în semnarea unui pact de susţinere a obiectivelor acestei Fundamentări.
  Pentru Comitetul Director
  Co-preşedinte,
  Radu Vasile
  Persoane de contact: Radu Vasile, Co-preşedinte FSSR – tel.: 0761605891

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Misiuni ale pompierilor dâmboviţeni de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Pompierii dâmboviţeni au desfăşurat misiuni de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor pentru asigurarea unui grad sporit de siguranţă cetăţenilor care au participat în cele trei locaţii din judeţ: la Mănăstirea Nucet, Mănăstirea Pătroia şi la Biserica Izvorul Tămăduirii din Târgovişte. Vinerea Luminată sau Izvorul Tămăduirii este a […]