Drogurile „4-MA” interzise, PENTRU CĂ FAC RAVAGII

Ş.E.
0 0

drogComisia Europeană a propus interzicerea în întreaga UE a drogului „4-MA”, o substanţă de sinteză cu efecte fizice similare celor provocate de amfetamină. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia. 4-metilamfetamina, sau 4-MA, este deja ilegală în 10 ţări din UE (Austria, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Regatul Unit, Ţările de Jos şi Ungaria), fiind asociată unui număr de 21 de decese în patru ţări ale UE în perioada 2010-2012. Până în prezent, s-au raportat cel puţin 21 de decese în patru state membre (Belgia, Danemarca, Regatul Unit şi Ţările de Jos) în care, în eşantioanele post-mortem, a fost depistată 4-MA fie în mod exclusiv, fie în combinaţie cu alte substanţe, în special amfetamine.
În 2010, Comisia a propus şi a obţinut interzicerea la nivelul UE a mefedronei, un drog similar cu ecstasy. La 25 octombrie 2011, Comisia Europeană a anunţat o revizuire generală a normelor UE de combatere a drogurilor ilegale, în special a noilor substanţe psihoactive care imită efectele unor droguri periculoase, precum ecstasy sau cocaina, şi care constituie o problemă din ce în ce mai gravă. Este aşteptată o propunere legislativă în cursul anului 2013.
În 2012, UE a identificat un număr record de 73 de astfel de substanţe, faţă de 24 în 2009. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet şi s-au răspândit rapid în multe state membre, care se confruntă cu dificultăţi în prevenirea vânzării lor.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2011, noile substanţe care imită efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, 5 % dintre tinerii europeni declarând că au consumat asemenea substanţe. Cele mai mari procente se înregistrează în Irlanda (16 %), urmată de Polonia (9 %), Letonia (9 %), Regatul Unit (8 %) şi Luxemburg (7 %). Sondajul Eurobarometru a arătat că, în toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substanţe.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târgovişte. INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT, AFLATE ÎNTR-UN AVANSAT PROCES DE REABILITARE

Ieri, la Sala Florentină a Primăriei Municipiului Târgovişte, la convocarea primarului municipiului Târgovişte – Gabriel Boriga, a avut loc o discuţie tehnică referitoare la implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, la instituţii de învăţământ, de către administraţia locală, în Târgovişte. Au participat, alături de edilul municipiului, reprezentanţi ai beneficiarului, şefii […]