Potrivit noilor reglementări legale, restaurantele vor fi obligate să afișeze lista de ingrediente și aditivii folosiți în preparate. Este urmarea unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) iar lista respectivă trebuie atașată de lista cu meniuri, dar și online.
Mai exact, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-food-urile trebuie să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncarea furnizată; să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii; declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
Toate aceste informații vor trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
Inițial, această obligație urma să se aplice din luna decembrie dar aplicarea respectivului ordin a fost amânată pentru 15 martie 2023
listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecțiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenție și rigurozitate.
Vor fi întocmite îndrumare pentru fiecare tipologie de meniu
Totodată, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialiști ANPC și reprezentanți ai structurilor asociative din HORECA. Acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informații din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ, să fie realizate într-un mod unitar, profesionist și clar, până la termenul stabilit.