Deputat Claudia Gilia: Educaţia a reprezentat întotdeauna pentru PSD o prioritate

După cum ştiţi, săptămâna trecută s-a dezbătut şi votat Legea bugetului de stat pentru 2019 în Parlament. În cadrul unei conferinţe de presă a PSD Dâmboviţa, s-a făcut o prezentare cu priorităţile acestui buget. Parlamentarul PSD, Claudia Gilia a spus că este un buget care are în vedere bunăstarea românilor şi dezvoltarea ţării noastre. S-a pus un accent foarte mare pe proiectele din educaţie, sănătate, dezvoltare locală, investiţii.
În calitate de deputat care este preocupat, în mod special, de domenii precum educaţie şi românii din diaspora, Claudia Gilia a prezentat câteva considerente legate de bugetele alocate acestor domenii.
„Educaţia a reprezentat întotdeauna pentru PSD o prioritate. Bugetul pentru anul 2019 este un buget bazat pe obiective, viziune şi principii sociale solide. Nu este un buget pur contabil sau făcut din raţiuni electorale. Acest lucru este demonstrat de cifre şi angajamente foarte clare.
Bugetul educaţiei este pentru anul 2019 de 30.829,26 milioane lei faţă de 21.011,31 milioane lei cât a fost în anul 2018, deci mai mare cu 46,73%, adică cu 9,94 miliarde lei.
Cadrele didactice vor beneficia de o creştere a salariilor cu 25% din diferenţa dintre salariul brut valabil în decembrie 2018 şi salariul brut prevăzut pentru anul 2022. Profesorii vor beneficia de indemnizaţia lunară de hrană, tichete de vacanţă, şi recuperarea unor drepturi salariale tăiate de Guvernul Boc prin punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti în acest sens.
Dacă este să vorbim de „Asistenţă socială”, atunci trebuie să spunem că acest capitol a beneficiat de o creştere de 353%. S-au alocat 890 milioane lei pentru generalizarea Programului de susţinere a educaţiei „Merg la şcoală” pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial profesional şi liceal de stat, în cuantum de 700 milioane lei. Sumele sunt alocate pentru rechizite şcolare (15.700 mii), Bani de liceu (71.400 mii lei), manuale şcolare, Programul Euro 200 (13.500 mii lei), transport elevi, transport studenţi, concursuri, cluburi sportive şi palatele copiilor, titularizare, tipizate.
Inspectoratele Şcolare vor primi mai mulţi bani pentru a implementa proiecte în fiecare judeţ în conformitate cu propriile necesităţi.
S-au prevăzut 2 miliarde de lei pentru susţinerea Proiectului Naţional „România Modernă, România digitală”, ce vizează proiecte cu finanţare din fonduri europene pentru a se schimba sistemului de predare a lecţiilor prin achiziţionarea de table inteligente interactive, laptopuri şi tablete.
Am votat şi amendamentul PSD, iniţiat de preşedintele Liviu Dragnea prin care se va extinde Programul-pilot de alimentaţie sănătoasă din 50 de şcoli şi grădiniţe. Acest program a fost testat în ultimii 3 ani şi este cazul să fie extins la cât mai mulţi copii. Astfel, s-a suplimentat bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale cu suma de 153.187 mii lei pentru extinderea acestui proiect la nivel naţional”, a punctat deputatul Claudia Gilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Îmbunătăţirea serviciilor sistemului sanitar public va fi principala prioritate a Ministerului Sănătăţii în acest an

Parlamentul a adoptat Legea bugetului de stat pentru anul 2019, care conţine cel mai mare buget de după 1989 destinat Ministerului Sănătăţii, respectiv o sumă considerabil mai mare decât în 2018. Majorarea este de circa 12% faţă de anul trecut, iar bugetele propuse pentru MS si CNAS ajung în acest […]