Colocviul Internaţional „Latinitate -romanitate – romanitate”, la Târgovişte

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a participat la festivitatea de deschidere a celei de-a XVIII-a ediţii a Colocviului Internaţional „Latinitate – romanitate – românitate”, desfăşurat în Amfiteatrul „Paraschiv Vagu” al Universităţii „Valahia” din Târgovişte (UVT), în perioada 24 – 28 mai 2019.
Organizat, anual, în luna mai, de Universitatea „Valahia” din Târgovişte, alături de Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, colocviul reuneşte nume importante ale lingvisticii româneşti şi europene.
Sub egida Universităţii „Valahia” din Târgovişte, Uniunii Latine din România, filiala Dâmboviţa şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, şi la această ediţie sunt prezente, la Târgovişte, personalităţi de marcă ale lumii ştiinţifice româneşti, cercetători şi cadre didactice din numeroase centre universitare din ţară, dar şi din străinătate.
Alături de oaspeţii veniţi la Târgovişte, la evenimentul moderat de prof. univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea, au mai participat: Gabriela Teodorescu – prorector Universitatea „Valahia”, Camelia Varga -director adjunct al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Tomiţă Ciulei -decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Litere şi Comunicare din cadrul UVT, Claudia Gilia – deputat, Tatiana Ghiţă -inspector de specialitate Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, profesori universitari, numeroşi studenţi.
În mesajul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a transmis:
„Stimaţi invitaţi, membri ai comunităţii academice şi parteneri, Una dintre cele mai pregnante şi dezbătute idei în spectrul istoriei naţionale, şi nu doar atât, o reprezintă originea. Întotdeauna a suscitat un interes aparte din partea academicienilor şi întotdeauna o va face, dat fiind faptul că întruneşte toate condiţiile pentru a fi percepută nu doar drept un simbol de reprezentare pentru orice naţiune, pentru orice popor, ci şi un liant al tranziţiei acestora către noi forme de evoluţie culturală.
În fond, originea reprezintă acea parte din noi care nu va dispărea niciodată şi pe care va trebui să o purtăm mereu, cu mândrie, în suflet. Şi pentru ca acest lucru să fie posibil, avem nevoie să cunoaştem, cu toţii, cine suntem şi de unde suntem.
Pot părea întrebări minore, dar, de fapt, sunt elemente care marchează un întreg proces de identitate istorică, socială, culturală şi chiar economică. Pentru toate aceste lucruri, colocviul internaţional „Latinitate – romanitate – românitate”, care se desfăşoară, în aceste zile, la Târgovişte şi care a ajuns, deja, la cea dea XVIII-a ediţie, este un eveniment remarcabil, de amploare, şi, ceea ce este cel mai important, este dovada cea mai bună a faptului că românii, prin munca, pasiunea şi aplecarea lor către ştiinţă şi cercetare, au puterea de a menţine vie istoria şi de a face cunoscute, peste tot în lume, originea şi evoluţia poporului nostru, a neamului românesc (…) Ştiu că eforturile dumneavoastră nu vor înceta niciodată şi am convingerea că fiecare lucrare prezentată în aceste zile, la Târgovişte, va face cunoscute lucruri inestimabile pentru ceea ce înseamnă latinitate, romanitate, românitate.
Vă mulţumesc, încă o dată, şi vă doresc mult succes în activitate! Nu în ultimul rând, mulţumesc şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui colocviu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Accident pe DN 72 Târgovişte - Ploieşti, pe raza localităţii Mija Un autoturism a intrat în coliziune cu o cistern

Pe DN 72 Târgovişte-Ploieşti, pe raza localităţii Mija, s-a produs un accident de circulaţie cu trei victime rănite grav. La faţa locului au intervenit pompierii de la descarcerare din cadru ISU Dâmboviţa şi ambulanţa. Din primele date un autoturism nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a intrat […]