Codul fiscal, modificat pentru a cincea oară anul acesta

Ş.E.

fiscLa sfârşitul săptămânii trecute, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa care cuprinde modificările la Codul Fiscal.
Actul normativ adoptat conţine două structuri normative diferite, respectiv: modificarea Codului fiscal privind introducerea contribuţiei individuale la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arendare), precum şi implementarea sistemului naţional de raportare, verificare, monitorizare şi control a situaţiilor financiare şi a bugetelor aparţinând instituţiilor publice.
Baza de calcul a contribuţiei de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor este diferenţa dintre venitul brut impozabil şi o cotă de cheltuieli forfetare de 25%, similar impozitului pe venitul din chirii. Baza de calcul lunară nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară, când acesta este singurul venit al persoanei fizice şi nu poate să fie mai mare decât valoarea a de 5 ori salariului mediu brut pe ţară.
Când impozitarea se realizează în baza declaraţiei de venit depusă pentru închirierea unor proprietăţi (formular 200, 220), plata se va efectua în 4 rate egale, până la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Când se realizează venituri din închirierea camerelor situate în proprietăţi personale, închiriere în scop turistic, impozitarea se va realiza în baza deciziei de impunere emisă de organul fiscal, iar plata se efectuează în două rate egale, până pe data de 25 iulie şi 25 noiembrie inclusiv.
Având în vedere că o persoană fizică poate avea mai multe contracte de închiriere, mai multe contracte de arendare şi poate în acelaşi timp să obţină şi venituri din închirierea camerelor în scop turistic, stabilirea obligaţiei de asigurări sociale de sănătate se va face de către ANAF în bază declaraţiilor de venit. Desigur, tot ANAF va stabili ca suma maximă impozitată să nu depăşească valoarea a 5 salarii medii brute pe ţară.
În cazul impozitului pe venit, Finanţele propun noi dispoziţii. Astfel, urmează să fie introdusă obligaţia organului fiscal competent de a determina, pe categoria „venituri din cedarea folosinţei bunurilor”, venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător anului fiscal respectiv pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
În plus, contribuţiile de asigurări sociale de sănătate efectuate în cursul anului urmează să se deducă din veniturile realizate din categoria „venituri din cedarea folosinţei bunurilor” numai de organul fiscal competent la stabilirea obligaţiilor fiscale anuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Oana Antonescu, europarlamentar PDL: Susţin adoptarea de soluţii pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor

Parlamentul European a adoptat recent o Rezoluţie prin care atrage atenţia Comisiei asupra deteriorării continue a situaţiei tinerilor din Uniunea Europeană, propunând, în acelaşi timp, un set de posibile soluţii. Europarlamentarul PDL Oana Antonescu a susţinut adoptarea rezoluţiei, considerând că statele şi instituţiile europene trebuie să adopte soluţii mai tranşante […]