Începând cu 15 martie- Ziua internațională a consumatorilor, au intrat în vigoare noile reguli pentru proprietarii de restaurante. Aceștia au obligația să scrie în meniu toate ingredientele folosite, cantitatea produselor, valorile nutriționale, cantitățile de sare, zahăr și grăsimi, tipul cărnii folosite, dar și alergenii sau aditivii alimentari. Noul ordin trebuia să intre in vigoare de la sfârșitul anului trecut dar decizia a fost amânată până la aceasta dată.
Noul ordin care stabilește ca informațiile din meniu să fie detaliate, atât de restaurante cât si de cei care livrează mâncare prin aplicații, a fost emis pe model european.
Potrivit noilor reglementări legale, restaurantele vor fi obligate să afișeze lista de ingrediente și aditivii folosiți în preparate. Este urmarea unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) iar lista respectivă trebuie atașată de lista cu meniuri, dar și online.
Mai exact, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-food-urile trebuie să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncarea furnizată; să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii; declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
Toate aceste informații vor trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.