Haiti: ajutoare umanitare şi corupţie

Date:

haitiEvenimentele internaţionale scot, uneori, în evidenţa am putea spune ipocrizia Occidentului şi a Statelor Unite. De multe ori, unele catastrofe naturale reuşesc sa aduca în prim-plan faptul ca nu atât intenţia umanitara, cât cea pur financiara are întâietate, chiar daca totul este îmbracat în aşa-zisele intenţii de omenie şi solidaritate internaţionala cu cei loviţi de soarta.
Daca va mai aduceţi aminte, în urma cu 5 ani a avut loc un teribil seism în insula Haiti. Pentru localnici, ziua de 12 ianuarie 2010 a râmas în memoria colectiva ca un reper al tuturor nedreptaţilor pe care a trebuit sa le suporte insularii. La vremea respectiva avântul mass-media a fost aşa de mare, cu o extraordinara profunzime emoţionala, încât a reuşit sa mobilizeze în plan mondial foarte multa lume. Astfel, pe 31 martie 2010, la New York s-a anunţat oficial ca s-au strâns 10 miliarde de dolari pentru reconstruirea insulei Haiti, practic facuta praf şi pulbere de seism. Interesant este faptul ca banii s-au strâns, dar pe drum, deşi distanţa dintre New York şi insula Haiti nu este extraordinar de mare, o parte din ei s-au pierdut. Acum, la 5 ani dupa catastrofa naturala, unii au început sa se întrebe: „toşui, ce s-a întâmplat cu cele 10 miliarde de dolari?”. într-o prima etapa a cercetarilor s-a constatat ca eforturile de acum 5 ani pentru reconstruirea insulei Haiti s-au finalizat cu un triplu eşec: uman, internaţional şi politic.
Eşecul uman
Dupa cum s-a constatat, nici în prezent haitienii nu traiesc mai bine chiar daca oficial catre ei au fost trimise foarte multe ajutoare. Şi acum haitienii sunt vulnerabili la capriciile naturii. De parca nu le-ar fi fost de ajuns catastrofa produsa de cutremur, în 2010 haitienii s-au confruntat cu o puternica epidemie de holera adusa, spre uimirea tuturor, chiar de catre caştile albastre care în octombrie 2010 au debarcat în insula cu misiunea de a reconstrui localitaţile distruse de seism. Ţinându-se cont de drama prin care trecea insula, pe lânga cele 10 miliarde de dolari, cu adevarat strânse şi expediate catre hai-tieni, acestora li s-a promis din partea unora ca vor fi reduse unele dintre datorii, iar alţii chiar le-au transmis ca alte datorii vor fi anulate în întregime. Anomaliile au aparut din momentul în care sa început coordonarea ajutoarelor, folosirea limbii engleze şi, ceea ce a fost foarte grav, pâna la urma înlocuirea haitie-nilor care trebuia sa se ocupe de repartizarea ajutoarelor cu persoane straine care nu aveau nici în clin, nici în mâneca cu problemele specifice insulei.
Dupa cum s-a constatat, daca alte cutremure similare cu cel din Haiti nu au produs pagube aşa de mari, în insula acestea au fost catastrofale şi din cauza calitaţii îndoielnice a materialelor folosite în construcţii. în plus, urmarile cutremurului nu au putut fi remediate deoarece, din cauza corupţiei foarte mari din insula, infrastructura era la pamânt, la aceasta trebuind sa adaugam şi faptul ca tot din cauza corupţiei nu a fost pus la punct mecanismul necesar pentru prevenirea riscului de cutremur. La aceste doua aspecte trebuie sa adaugam şi pe al treilea, cel mai grav, în realitate, prin efectele sale: saracia populaţiei care a fost menţinuta şi accentuata de catre clasa conducatoare, una dintre cele mai corupte din Marea Caraibilor.
Cutremurul din 2010 a scos în evidenţa faptul ca trebuia sa se accelereze aplicarea unor schimbari radicale în societatea haitiana. Dupa 5 ani de zile, s-a constatat ca intenţia umanitara sa transformat pe drum nu într-un colectiva ci în intenţii individuale care au folosit ajutoarele destinate haitienilor pentru atingerea unor scopuri financiare strict personale. Mai clar, o parte din ajutoare au fost transformate în bani care s-au pierdut în buzunarele unor indivizi care nu mai pot fi gasiţi cu uşurinţa.
Eşecul internaţional
Situaţia în care se gasea societatea haitiana, slabita de corupţie, sub toate aspectele, se pare ca a corespuns anumitor interese ale unor oameni de afaceri occidentali care au folosit acest pretext pentru a putea spala nu sume, ci practic cantitaţi de bani pe care nu le puteau justifica. Trebuie sa precizam ca Michel Martelly, preşedintele statului Haiti, se bucura în continuare de sprijin financiar internaţional mai ales datorita faptului ca a reuşit sa tot amâne alegerile prezidenţiale. Deşi ţara se adânceşte într-o criza economica tot mai profunda, nici alegerile parlamentare se pare ca nu vor avea loc, fiind amânate la o data care nu a fost niciodata precizata, astfel încât, deşi senatorilor şi deputaţilor le-a expirat deja mandatul, aceştia continua sa ocupe locurile în Parlament.
Chiar daca pare ciudat, statul haitian nu este creaţia localnicilor, nici a intervenţiei Statelor Unite. El este în realitate creaţia Occidentului care intenţionat a aplicat şi a experimentat politici economice şi sociale neoliberale. Din aceasta cauza, Haiti este practic singurul stat din zona sud americana care depinde foarte mult de bunavoinţa Occidentului. Peste 60% din bugetul sau depinde de finanţarea exterioara. Din punct de vedere politic, ordinea şi stabilitatea sociala, în insula, din anul 2004 este asigurata de aproape 8 mii de soldaţi şi poliţişti care nu aparţin statului haitian, ci Naţiunilor Unite. La modul general, Haiti depinde de bunavoinţa comunitaţii politice internaţionale europene, iar la modul particular, depinde de toanele economice şi financiare ale Statelor Unite. Daca Occidentul sau Statele Unite îşi iau definitiv mâna de pe haitieni, în 24 de ore aceştia sunt morţi din punct de vedere economic.
Trebuie sa precizam ca seismul din 2010 a fost pretextul ideal pentru toate ONG-urile internaţionale sa se amestece în problemele sociale şi economice ale haitienilor. Desigur, toţi reprezentanţii acestor ONG-uri au pretextat intervenţiile prin intenţia laudabila de a-i ajuta pe haitieni sa-şi revina social, economic, de a-i sprijini în lupta lor împotriva corupţilor din insula. în realitate, din 2010 pâna în prezent, ONG-urile care s-au implicat în rezolvarea problemelor haitiene nu au facut altceva decât sa consolideze şi mai mult puterea elitelor con-ducatoare alimentând inegalitaţile, discrepanţele sociale.
Adevarata drama a hai-tienilor este provocata de cei doi actori principali care au promis ca se implica în rezolvcarea situaţie critice provocata de seism: statul haitian şi ONU. Primul nu a facut altceva, prin autoritatea care i s-a recunoscut internaţional, sa accentueze şi mai mult starea de corupţie. Al doilea, nereferim la ONU, a accentuat şi mai mult dezastrul social şi economic al insulei prin faptul ca a refuzat cu încapaţânare, în ciuda dovezilor, sa recunoasca ca soldaţii sai au declanşat epidemia de holera în insula.
Exista un punct comun între aceşti doi actori: şi unul şi celalalt au dat dovada de un foarte mare dispreţ faţa de poporul haitian.
Eşecul politic
Intenţa de recosntrucţie a insulei a devenit în realitate un ideal instrument de politizare a tuturor acţiunilor demarate dupa cutremur. în primul rând reconstrucţia ţarii nu a mai avut niciun fel de mobil real care sa determine adevaratul ajutor ce trebuia acordat populaţiei. S-a constatat ca influenţa oamenilor politici nu adus doar la divizarea populaţiei. Ea a reuşit sa provoace disensiuni şi în rândul celor care iniţial au dat dovada de bunavoinţa pentru ajutorarea statului haitian. în mod paradoxal catastrofa a fost pâna la urma folosita pentru un scop economic şi financiar foarte bine determinat, ajungându-se foarte repede la urmatoarea opţiuni: Haiti este deschis pentru orice fel de afacere. Acest slogan a avut efecte catastrofale, mai ceva decât cutremurul, deoarece nu a stimulat factorii care trebuiau cel puţin sa reduca gradul de corpuţie. Dimpotriva, a fost şi mai mult stimulata corupţia funcţionarilor publici, a poliţiei şi chiar a responsabililor ONU. îmbracând totul în intenţia falsa a liberalizarii pieţei, politicienii hai-tieni nu au facut decât sa creasca şi mai mult antipatia populaţiei chiar faţa de cei care iniţial au delcarat ca vin cu ajutoare, ulterior dovedindu-se a fi nişte speculanţi veroşi. în final, actualmente haitienii nu fac decât sa suporte falsitatea declaraţiilor politice care au oferit pe tava insula unor investitori dubioşi care s-au folosit foarte repede de nevoia de ajutor a insularilor. Pe scurt, dupa 5 ani de zile, catastrofa provocata de seism s-a transformat în mod fatal într-o foarte grava catastrofa economica şi sociala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Știri EURO 2024 actualizate în timp real pe F5XMedia.ro

Rămâi la curent cu toate știrile și actualizările despre...

DepanareLaptop devine Service & Shop – Poți achiziționa componente pentru laptopul tău

Adaptabilitatea și angajamentul de a răspunde nevoilor în continuă...

Contractul de vânzare-cumpărare în mai puțin de 5 minute pe Contract-Auto.ro

Vânzătorii și cumpărătorii de automobile se bucură de o...

Cardurile de alimente sunt  încărcate zilele acestea cu o nouă tranșă de 250 de lei

 Cardurile de alimente (tichete sociale) sunt  încărcate cu o...