ZIUA IMNULUI NAŢIONAL, 29 IULIE

0 0

În fiecare an, la 29 iulie, se celebrează ziua imnului naţional, sărbătoare proclamată prin legea nr. 99 din 1998.
Compus de Anton Pann, pe versurile poetului Andrei Mureşanu, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848. Primul imn a fost intonat începând din 1862 şi se numea „Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor”.
Abdicarea Regelui Mihai şi instaurarea republicii au adus şi schimbarea imnului de stat. Noul imn naţional, al Republicii Populare Române, se intitula „Zdrobite cătuşe”.
Imnul s-a intonat până în 1953, când a fost înlocuit cu „Te slăvim, Românie!”.
A urmat imnul României Socialiste „Trei culori cunosc pe lume”, iar textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu.
Se spune că Nicolae Ceauşescu ar fi adaptat versurile de la 3 culori după bunul plac.
Interzis de regimurile totalitare timp de aproape 100 de ani, „Deşteaptă-te, române!” a fost reales drept imn naţional după Revoluţia din 1989.
Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. „Deşteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

300 de poliţişti, jandarmi, pompieri ITM, DSV şi DSP au acţionat pentru prevenirea şi limitarea infectării cu noul COVID-19, în zonele aglomerate din judeţul Dâmboviţa

Pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2, în ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, echipe mixte formate din poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei Sanitar Veterinare şi Direcţiei de Sănătate Publică au acţionat pentru verificarea respectării măsurilor […]