Ziua Europei, sărbătorită de voluntarii Europe Direct şi de elevii dâmboviţeni

Date:

DIGITAL CAMERAÎn fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe-Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
„Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite”, ne-a declarat Vlăduţ Andreescu, coordonator Centrul Europe Direct Târgovişte. „Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi, la 1 ianuarie 2007, Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.
Tinerii noştri din liceele dâmboviţene ştiu foarte bine aceste detalii, deoarece astăzi participă la concursul pe care Centrul Europe Direct îl organizează în fiecare an cu ocazia Zilei Europei. Echipe mixte, care îşi împart atribuţiile pentru a participa la toate modulele concursului, au de reprezentat câte o ţară la alegere, din cele care fac parte din UE. După cum observaţi, entuziasmul este maxim, încurajarea – pe măsură, aşteptăm doar să vedem care este cel mai bun”, a mai precizat Vlăduţ Andreescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...