„VENUS-Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa derulează, în calitatate de partener, proiectul „VENUS-Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.
Proiectul este iniţiat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi este cofinanţat din FSE, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesion-ale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice la nivel naţional prin crearea şi dezvoltarea unei reţele inovative integrate de locuinţe protejate, grupuri de suport şi consiliere vocaţională în scopul implementării unui program naţional de protecţie a victimelor violenţei domestice şi derularea unor campanii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Proiectul are o durata de implementare de 48 de luni, începând cu 04.03.2019, iar valoarea cheltuielilor eligibile angajate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa este de 1.137.174,76 lei, din care contribuţia proprie este de 2%, în valoare de 22,743.50 lei.
În cadrul proiectului, în judeţul Dâmboviţa a fost creată o „Locuinţă protejată”, precum şi servicii integrate complementare de Grupuri de suport şi Cabinet de consiliere vocaţională pentru victimele violenţei domestice. Astfel, au fost identificate spaţiile în care funcţionează serviciile înfiinţate prin proiect, s-au derulat procedurile de achiziţii privind amenajarea şi dotarea acestora, precum şi lucrările de amenajare şi dotare, conform standardelor de calitate. De asemenea, au fost selectaţi asistentul social, psihologul şi consilierul vocaţional şi s-au întocmit toate documentaţiile în vederea înfiinţării şi funcţionării serviciilor conform legislaţiei.
Începând cu data de 04 martie 2020 „Locuinţa protejată”, Grupul de suport şi Cabinetul de consiliere vocaţională au devenit operaţionale, iar identificarea şi selecţia persoanelor victime ale violenţei domestice adulte care pot beneficia de serviciile create prin proiect se realizează periodic, pe toată perioada de implementare a proiectului, conform metodologiei de selecţie a grupului ţintă. Scopul serviciului social „Locuinţă protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creşterea calităţii vieţii şi promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenţei de specialitate pentru victimele violenţei în familie: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcţie de complexitatea cazului, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă şi reintegrare socială, asistenţă medicală.

Pentru persoanele victime ale violenţei domestice pentru care nu este necesară cazarea într-o locuinţă protejată (fiind identificate alte soluţii locative), sunt oferite servicii specializate în cadrul Grupului de suport şi Cabinetului de consiliere vocaţională, în vederea depăşirii situaţiei de risc şi vulnerabilitate. Până în prezent, după aproape 1 an de funcţionare a serviciilor, 5 persoane victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile Locuinţei protejate, 14 persoane victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile Grupului suport şi 13 persoane victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile Cabinetului de consiliere vocaţională. De asemenea, au fost selectaţi în grupul ţintă 6 specialişti din cadrul autorităţilor publice locale/instituţii cu atribuţii în domeniu, care vor fi informaţi şi conştientizaţi în legătură cu activităţile proiectului şi cu măsurile de sprijin şi noile prevederi legislative în domeniul violenţei domestice.
Victimele violenţei domestice trebuie doar să solicite sprijinul şi vor fi îndrumate şi susţinute pentru constituirea dosarului de înscriere în grupul ţintă, în vederea admiterii în cadrul serviciilor sociale. Menţionăm că anunţul şi documentele pentru înscrierea în grupul ţintă al proiectului se regăsesc pe site-ul www.dgaspcdb.ro (secţiunea anunţuri proiecte), la sediul instituţiei şi au fost transmise şi către compartimentele de asistenţă socială din cadrul autorităţilor publice locale din judeţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Accident rutier pe DN 71, în localitatea Mircea Vodă, cu 5 victime încarcerate

Pompierii dâmboviţeni au fost solicitaţi să intervină în urma producerii unui accident rutier, ce a avut loc pe DN 71, pe raza localităţii Mircea Vodă, în care au fost implicate două autoturisme şi un microbuz.La locul evenimentului, pompierii s-au deplasat cu 3 autospeciale de intervenţie (două de la Detaşamentul Titu […]