Tratament în ambulatoriu pentru pacienţii cu tuberculoza

0 0

Pacienţii infectaţi cu tuberculoză vor putea fi trataţi şi în sistem ambulatoriu, în cadrul unui proiect pilot pe care îl va derula Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a publicat în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.ro, secţiunea Transparenţă Decizională un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienţilor cu tuberculoză din România.
Prin acest document este aprobată metodologia de implementare a derulării proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienţilor cu tuberculozădin România.
Proiectul pilot va fi derulat în Bucureşti, în perioada ianuarie-decem-brie 2020 şi face parte dintr-un proiect mai amplu „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei pe care MS îl derulează timp de 3 ani, în perioada 20182021.
În cadrul proiectului este prevăzut ca pacienţii cu tuberculoză să fie trataţi în dispensarele TB aparţinând Institutului de Pneumoftiziologie „Marus Nasta” (din sectoarele 4,5 şi 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situaţia în care acestea nu sunt absolut necesare.
De altfel, obiectivele operaţionale ale proiectului pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienţi cu TB BK negativă din Bucureşti, a 65% din totalul pacienţilor cu TB sensibilă, cu microscopie negativă şi cu rezidenţa în Bucureşti, dar şi asigurarea unei rate de aderenţă de 90% în lotul de pacienţi cu TB BK negativă trataţi exclusiv în ambulatoriu.
Rata de succes aşteptată la tratament este de 85% (pacienţi cu succes ter-apeutic-vindecaţi şi tratament complet, conform definiţiei) şi a unei rate de abandon şi pierduţi mai mică decât media pe ţară de 4%.
Implementarea acestui proiect pilot nu are ca obiective nu doar tratarea pacienţilor cu spută BK negativă în ambulator, pacienţi care nu sunt contagioşi, dar şi diagnosticarea rapidă a suspecţilor, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boală.
„Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. Deşi rata de notificare a cazurilor a scăzut constant din anul 2002, România rămâne ţare cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE. În sistemul medical românesc managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secţii de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine,iniţierea tratamentului, precum şi, după caz, monitorizarea reacţiilor adverse şi evaluarea sta-tusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alături de OMS, care este partenerul nostru urmărim să inversăm acest concept şi să începem tratarea pacienţilor şi în dispensare, aşa cum recomandă politicile OMS”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Evoluţia Pestei Porcine Africane 43 de focare în judeţul Dâmboviţa, dintre care unul într-o exploataţie de tip A şi unul într-o exploataţie comercială

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 235 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 609 de focare (dintre care 9 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A). Numărul focarelor active a scăzut cu 17 de la precedenta actualizare. În […]