Se înfiinţează Poliţia Animalelor. Autorităţile pot acţiona fără mandat dacă un animal este torturat

0 0

S-a finalizat proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, acesta fiind pus în dezbatere publică.
Noul proiect, care propune modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia poliţiştii pot constata că un animal se află într-o situaţie de pericol şi emit un ordin de plasare a animalului în adăpost.
Concret, situaţiile care prezumă existenţa unui pericol pentru animale sunt: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prezenţa fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică, a animalelor.
În plus, sunt stabilite elementele pe care le conţine ordinul de plasare a animalelor în adăpost.De asemenea, se instituie în sarcina consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti obligaţia de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost. Sunt menţionate, totodată, modalităţi prin care se asigură aceste servicii publice, precum şi modalitatea de contestare a ordinului de plasare în adăpost.
Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă, se instituie dreptul poliţiştilor de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol.
O altă noutate, introdusă în spiritul transparenţei, este că acţiunile poliţiştilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimţământul persoanelor care deţin animalul.
De asemenea, prin proiect se propune completarea dispoziţiilor Legii nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române din perspectiva desfăşurării activităţilor specifice pentru protecţia animalelor.
Proiectul vizează şi stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura Poliţiei Române cu atribuţii în protecţia animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, al personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu acordul acestuia sau din sursă externă, în numărul şi structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.
Serviciile publice de adăpostire a animalelor vor fi operaţionalizate în termen de 60 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile, MAI, Poliţia Română şi ANSVSA vor desfăşura activităţi de informare a populaţiei.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Preşedintele PNL Dâmboviţa, Virgil Guran, susţine că 1,5 miliarde de euro vor fi investiţi în infrastructura judeţului, în urmărtorii patru ani

Şeful liberalilor dâmboviţeni, Virgil Guran, i-a acuzat pe social-democraţi că „n-au nicio treabă cu proiectele, n-au nicio treabă cu dezvoltarea, pe ei îi interesează doar atacul la persoană, doar să dezvolte afacerile lor şi, din păcate, şi prinde la popor.” În consecinţă, preşedintele PNL Dâmboviţa a spus că n-o să […]