Prima infrastructură de colectare deşeuri sub formă de animale marine gigant

Începând de vineri, 17 iulie, România are prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România. Acestea sunt amplasate pe 3 dintre cele mai importante plaje din staţiunile turistice de pe litoralul românesc: Plaja Reyna din Constanţa, Plaja Nomad din Năvădori şi Plaja Eminescu din Mangalia.

Infrastructura este lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral. Ediţia din 2020 a programului APA îşi propune ca, sub umbrela „Stop plasticului din ape”, să mobilizeze comunităţile pentru a se implica în prevenirea şi combaterea poluării cu plastic a apelor din România şi să aducă acest subiect pe agenda publică.
Cele 4 sisteme gigant reprezentând doi delfini, un sturion şi o broască ţestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra animalelor acvatice.
în infrastructura special amenajată se vor colecta doar deşeuri reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi produse.
Prin programul „Acţionăm pentru Ape” turiştii sunt îndemnaţi şi responsabi-lizaţi să nu mai arunce deşeurile pe plajă, ci să aleagă să colecteze separat în spaţiile special amenajate. Acest tip de abordare creşte rata colectării, oferind o experienţă plăcută atât copiilor, cât şi adulţilor, aceştia dobândind informaţii de bază despre protecţia mediului, într-un cadru plăcut, la malul mării.
Cei interesaţi de speciile pe cale de dispariţie reprezentate prin obiectele-gigant pot afla informaţii despre acestea precum şi impactul asupra mediului al deşeurilor aruncate necorespunzător, atât pe uscat, cât şi în apă. De asemenea, sunt recomandate o serie de acţiuni concrete pe care le pot întreprinde pentru a păstra plajele şi apele curate, prin panourile informative prezente lângă fiecare infrastructură în parte.
Campania se desfăşoară la Marea Neagră, aceasta fiind a doua cea mai poluată mare din Europa. După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din UE. Plasticul constituie 90% din deşeurile produse de oameni şi descoperite în mediul marin. 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) şi pungi de unică folosinţă, aceste două categorii de obiecte reprezentând doi dintre principalii poluanţi marini. De asemenea, un studiu care a vizat apele din Marea Neagră în zonele de vărsare a descoperit o medie de 9 particule de microplastic/m3 cub.
Campania „Acţionăm pentru Ape – A.P.A.” se află la cea de-a doua ediţie, în cadrul primei ediţii fiind organizate în perioada septembrie – noiembrie 2019, 7 evenimente de curăţare a plajelor de la Marea Neagră şi Dunăre. La aceste evenimente au participat 630 voluntari şi au fost colectate 9,1 tone de deşeuri.
Containere sub forma unor animale marine gigant au fost amplasate de organizaţii de mediu, pe cele mai mari plaje din lume, precum Acapulco (Mexic), Bali (Indonezia), dar şi în alte state precum SUA, India sau Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SEMNAL DE ALARMĂ: Nu vreau să se închidă localitatea Nucet prin carantinare datorită inconştienţei unora!

Situaţia COVID-19 de la nivelul judeţului Dâmboviţa, devine de la o zi la alta mult mai complicată. Apar în fiecare zi, noi cazuri de COVID-19 şi atenţie oameni buni, nu-i ia nimeni de mână pe cetăţeni să-i ducă la spital, oameni care prezintă diferite simp-tome, unele medii alte severe, de […]