Peste 4.300 de operatori controlaţi în domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete

De la începutul anului 2020 şi până în luna august, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a desfăşurat acţiuni de control la nivel teritorial pe toată filiera de produs în domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete, de la producere până la comercializare.
Acţiunile de control desfăşurate de inspectorii din domeniul legume-fructe din cadrul tuturor compartimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au vizat atât producătorii agricoli persoane fizice, cât şi operatorii economici/persoane juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu legume şi fructe proaspete în pieţele agroalimentare, market-uri, hipermarket-uri, pieţe en-gros. În total, au fost controlaţi 4.320 de operatori.

În ceea ce priveşte numărul amenzilor contravenţionale, acestea au fost în număr de 144, cu o valoare totală de 222.400 lei. De asemenea, au fost aplicate conform legislaţiei în vigoare 472 avertismente şi au fost anulate 22 atestate de producător şi carnete de comercializare, primăriile emitente fiind sancţionate conform Legii nr.145/2014, cu amenda contravenţională în valoare de 15.000 lei.
Dintre constatările inspectorilor în cazul carnetelor de comercializare/atestate de producător menţionăm lipsa totală sau parţială a suprafeţelor cultivate cu legume sau fructe, dar înscrise în atestate şi carnetele de comercializare, ori lipsa avizelor consultative emise de Direcţiile pentru Agricultură Judeţene sau, după caz, asociaţiile/organizaţiile de producători.

În cazul mai multor operatori economici ce desfăşoară activităţi de comerţ cu legume şi fructe pe întreg teritoriul României, s-au constatat: lipsa documentelor de provenienţă pentru loturile de legume şi fructe expuse la vânzare în cadrul pieţelor agroalimentare, lipsa totală sau parţială a elementelor obligatorii, conform sistemului de etichetare naţional şi european, prin neafişarea originii produselor şi/sau categoriei de calitate pentru loturile expuse la vânzare.
Principalele neconformităţi constatate de inspectori la producătorii agricoli persoane fizice care îşi comercializează produsele obţinute în gospodăria proprie pe baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare în pieţele agroali-mentare au fost deficienţe de etichetare, prin neînscrierea pe etichetele de vânzare a denumirii producătorului agricol, a localităţii de origine şi/sau a datei recoltării, necompletarea filelor din carnetul de comercializare, lipsa vizei anuale a carnetului de comercializare, ori comercializarea altor produse agricole decât cele obţinute în gospodăria proprie.
Acţiunile de control desfăşurate de inspectorii cu atribuţii în domeniul fructelor şi legumelor din cadrul MADR s-au desfăşurat cu o frecvenţă mai scăzută decât în alţi ani, având în vedere unele măsuri de protecţie împotriva răspândiri virusului SARS cOv 2. Chiar şi în aceste condiţii, controalele vor continua atât în baza tematicii de control cadru aprobată de conducerea MADR, ca urmare a sesizărilor venite din partea consumatorilor sau ale operatorilor implicaţi pe filiera de comercializare, sau ca urmare a dispoziţiilor conducerii Direcţiei Generale Control Antifraudă şi Inspecţii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Jandarmii dâmboviţeni intensifică verificările privind respectarea măsurilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2

Întrucât numărul de cazuri nou confirmate este în continuă creştere, pentru prevenirea şi combaterea infectării cu noul coronavirus, jandarmii dâmboviţeni au executat zilnic misiuni de verificare a respectării măsurilor impuse de autorităţi.Astfel, în perioada 5 – 11 octombrie a.c., au fost desfăşurate acţiuni de verificare în zone aglomerate, pieţe, târguri […]