PESTE 11.800 DE TONE DE AZOTAT DE AMONIU DEPOZITATE NECORESPUNZĂTOR, DESCOPERITE DE POLIŢIŞTI

În cadrul unei acţiuni organizate la nivel naţional, coordonată de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., în perioada 27 iulie – 8 septembrie 2020, poliţiştii au găsit peste 11.800 de tone de îngrăşăminte ce conţin azotat de amoniu depozitate în condiţii necorespunzătoare.
Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au coordonat o acţiune naţională, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor, fiind vizate cele ce conţin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu.
Obiectivele acţiunii au fost creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţi de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nere-spectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a precursorilor de explozivi.
În acest sens, au fost verificate modul de efectuare a operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor ce conţin fosfură de aluminiu sau îngrăşăminte ce conţin azotat de amoniu, precum şi condiţiile de păstrare, depozitare, transport şi utilizare de către agenţii economici.
În cadrul acţiunii, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat 121 de infracţiuni, cea mai mare parte fiind prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului (80 de

infracţiuni). De asemenea, au fost constatate 19 infracţiuni prevăzute de art. 359 Cod penal privind traficul de produse sau substanţe toxice şi 22 de infracţiuni la alte acte normative.
În cadrul acţiunii, au fost descoperite 11.894.266 de kg. de îngrăşăminte ce conţin azotat de amoniu depozitate în condiţii necorespunzătoare, care ar putea pune în pericol mediul şi sănătatea populaţiei, faţă de care au fost dispuse măsuri legale pentru depozitarea acestora în spaţii adecvate.
De asemenea, faţă de peste 107 kg. de produse de protecţie a plantelor ce conţin substanţa „fosfură de aluminiu” şi 579 de litri de alte categorii de produse de protecţie a plantelor, au fost luate măsuri legale pentru a fi prevenită apariţia unor evenimente negative.
Tot în cadrul acestei acţiunii, au mai fost eliminate din circuitul ilegal 8.457 de litri şi 6.684 de kg. de deşeuri periculoase.
De asemenea, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.600 de
lei.
Fosfura de aluminiu reprezintă un compus anorganic, extrem de toxic, folosit ca fumigant pentru tratarea recoltelor de cereale, prezentându-se în general sub formă de tablete. În România, aceste pesticide sunt omologate pentru a fi plasate pe piaţă şi utilizate de către Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.
Legislaţia naţională prevede ca acest tip de substanţe să fie tranzacţionate, deţinute, transportate şi utilizate exclusiv de persoane juridice autorizate în acest sens, ce deţin competenţele profesionale şi mijloacele de protecţie necesare.
Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinută din amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.
Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole.
Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).
Acesta se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.
Conform fişei de siguranţă, oxizii de azot, degajaţi la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.
Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca şi precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a mers la Băleni să stea de vorbă cu legumicultorii

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dâncu şi secretarul general al PSD, Paul Stănescu au fost în judeţul Dâmboviţa. Pe lângă întălnirile de lucru privind problemele interne de partid, liderii de la centru alături de deputatul Cor-neliu Ştefan, candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului […]