Număr unic pentru copiii și familiile din Diaspora

1 0

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, și directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, gl.lt. ing. Ionel-Sorin Bălan, au stabilit constituirea unui grup de lucru pentru dezvoltarea unui număr unic care va putea fi apelat din afara țării de copiii sau familiile în situații de risc. De asemenea, a fost evaluată funcționarea numărului unic pentru copii 119, la două luni de la lansare și au fost trasate direcții de optimizare.

Ministrul Gabriela Firea: „Numărul unic pentru copii 119 și-a dovedit utilitatea, iar specialiștii în domeniul protecției copilului au intervenit în cazuri extrem de dificile care au fost raportate prin acest sistem. Amintesc doar cazul mamei din Constanța care s-a filmat în timp ce-și abuza copilul. Evaluarea la două luni de activitate a fost necesară pentru a vedea ce putem îmbunătăți la nivelul direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului. Vom analiza împreună cu specialiștii în domeniu posibilitatea extinderii sistemului pentru cazurile din afara țării. Avem o avalanșă de cazuri semnalate după apariția situației din Danemarca”.

Evaluarea modului de funcționare a numărului unic pentru copii 119 a fost realizată pentru a optimiza acest serviciu și pentru a completa baza legală. De asemenea, s-au stabilit noi proceduri operaționale pentru întreg sistemul folosit în direcțiile județene de asistență socială și protecție a copilului.

Pe timpul întâlnirii au fost discutate propuneri legislative care să reglementeze posibilitatea localizării apelurilor la 119 și păstrării convorbirilor în sistem, precum și implementarea de soluții care să reducă numărul ridicat al celor care folosesc abuziv acest număr. Totodată, se ia în calcul extinderea acestui serviciu pentru a putea fi utilizat și de cei care se află în afara țării. Toate aceste obiective vor putea fi realizate odată cu actualizarea legislației.

Gl.lt. ing. Ionel-Sorin Bălan: „Serviciul de Telecomunicații Speciale a asigurat întreaga infrastructură și dotarea tuturor direcțiilor de asistență socială și protecția copilului, instructajul personalului care preia apelurile, precum și sistemul informatic special dezvoltat prin care sunt gestionate cazurile de abuz. Evaluarea constantă ne permite să îmbunătățim serviciile pe care le punem la dispoziția instituțiilor și cetățenilor”.

Până astăzi, peste 19.000 de persoane au apelat numărul unic pentru copii 119, însă doar puțin peste 4.000 de apeluri au reprezentat cazuri reale pentru care asistenții sociali au deschis fișe de lucru. La numărul unic 119 răspund reprezentanți ai direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului, angajați ai primăriilor sau consiliilor județene pregătiți și coordonați de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin ANPDCA.

Principalele aspecte sesizate la numărul unic 119 au fost abuzuri, neglijare, exploatare sau alte forme de violență asupra copilului. De asemenea, au fost sesizate și alte aspecte care pun în pericol viața copilului precum consumul de alcool în familie, cerșetoria, fuga de la domiciliu sau violența domestică.

La întâlnirea cu directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale au participat și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Florica Cherecheș, și directorul general al ANPDCA, Elena Tudor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Veste uriașă pentru comunitatea din Poiana: Începe execuția viitoarei rețele de alimentare cu gaze naturale!

Demersurile susținute și perseverența primarului Marian Șerban au dat rezultate și de această dată: miercuri, 16 februarie, Primăria Poiana predă amplasamentul pentru înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în comună.  „Practic, a spus primarul Marian Șerban, este vorba despre ultimul pas procedural, premergător începerii efective a lucrărilor, fiind obținute […]