Medicii veterinari de liberă practică îşi vor primi drepturile băneşti

0 0

Drepturile băneşti cuvenite medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi în condiţiile legii, în conformitate cu prevederile Legii 236/2019 şi a OUG 117/2020, pentru acţiunile sanitare veterinare realizate în luna septembrie, au intrat în conturile Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene încă din data de 10 noiembrie. Prima solicitare, în acest sens, către Ministerul de Finanţe pentru deschiderea de credite în sumă de 24.527.403 de lei, a fost înaintată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în data de 6 noiembrie.
Pentru această sumă, care a intrat în conturile a 39 de DSVSA judeţene, s-a solicitat Trezoreriei decontarea de urgenţă. Două DSVSA judeţene nu au primit bani – Sibiu (pentru că nu s-a întocmit complet documentaţia, conform cerinţelor), Bihor (nu a solicitat decontarea), iar DSVSA a Municipiului Bucureşti nu are încheiate contracte de concesiune cu medici veterinari de liberă practică împuterniciţi.
Aceste precizări sunt necesare în condiţiile în care, luni, 9 noiembrie, medicii veterinari de liberă practică din mai multe judeţe au întrerupt activitatea, acuzând ANSVSA că nu respectă contractele încheiate şi nu a efectuat plăţile pentru acţiunile contractate, în conformitate cu prevederile Legii 236/2019 şi a OUG 117/2020.
Întârzierea plăţilor a fost cauzată de un blocaj instituţional generat de Direcţia Economică şi de Secretarului General al ANSVSA, situaţie care a fost soluţionată prin implicarea preşedintelui instituţiei.
În acest sens, a fost sesizată Comisia de Disciplină pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu pentru mai mulţi funcţionari publici din cadrul Direcţiei Economice. Această situaţie, fără precedent la nivelul autorităţii, nu a făcut decât să blocheze, mai mult de două luni, apli

carea prevederilor legale privind plata medicilor veterinari de liberă practică, în condiţiile legii.
Dr. Robert Chioveanu, prin toate demersurile întreprinse, în calitate de preşedinte al ANSVSA, a insistat ca medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi să primească suma de 10.000 de lei din bugetul Autorităţii, pentru fiecare contract şi să se aplice prevederile legale. La această dată, s-a solicitat tuturor DSVSA judeţene să transmită documentaţia necesară pentru a se face deschiderea de credite reprezentând con-travalorea deconturilor privind acţiunile realizate în luna octombrie, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi.
În următoarea perioadă, se analizează documentaţia primită de la DSVSA judeţene, astfel încât să se realizeze plăţile pentru luna octombrie, în condiţiile legii, fără întârziere.
Totodată, s-a solicitat un control urgent din partea Ministerului Finanţelor Publice pentru clarificarea aspectelor care au cauzat blocarea plăţilor, precum şi prevederile legale încălcate care au condus la imposibilitatea de punere în aplicare a prevederilor OUG 117/2020.
Preşedintele ANSVSA consideră că medicii veterinari de liberă practică trebuie să-şi primească drepturile, aşa cum prevede legea şi că alături de medicii veterinari oficiali îşi vor face datoria, cu profesionalism, pentru apărarea sănătăţii animalelor şi a sănătăţii oamenilor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Controale ample în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

Controalele inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală se realizează în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2020 şi vizează operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor […]