LUPTA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA SĂRĂCIEI

0 0

saracieAvând în vedere că obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) se vor încheia în 2015 şi că la Conferinţa Rio+20 a fost lansat procesul de definire a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), Comisia Europeană este conştientă de faptul că ambele provocări trebuie să fie tratate împreună, prin intermediul unei abordări comune.
ODM au fost şi sunt în continuare un instrument puternic de mobilizare a lumii întregi în lupta împotriva sărăciei. In momentul de faţă, combaterea sărăciei continuă să constituie o prioritate esenţială, alături de alte provocări la nivel mondial, cum ar fi schimbările climatice, diminuarea resurselor, degradarea mediului şi inegalităţile sociale. Cele două provocări, şi anume eradicarea sărăciei şi asigurarea unei dezvoltări durabile, sunt interconectate, iar comunicarea „O viaţă decentă pentru toţi: eradicarea sărăciei şi crearea unui viitor durabil pentru planetă”, prezentată de Comisia Europeană, propune un cadru global vizând abordarea ambelor chestiuni, în vederea elaborării unei poziţii comune a UE pentru a alimenta dezbaterile din cadrul ONU şi de la nivel mondial.
Cadrul ar trebui să includă un ansamblu limitat de obiective clare şi stimulante, care să abordeze nu doar obiectivele cantitative, ci şi pe cele calitative, cum ar fi standardele în materie de educaţie, nutriţie, acces la apă şi aer curate. Aceste obiective ar trebui să definească un nivel sub care nu ar trebui să ajungă nici-un bărbat, femeie sau copil până în 2030, astfel încât să se asigure o viaţă decentă pentru toţi. Cadrul respectiv ar trebui să abordeze elemente esenţiale, precum standardele de bază privind condiţiile de trai, factorii care determină o creştere economică durabilă şi bazată pe incluziune, gestionarea durabilă a resurselor naturale, aspectele privind echitatea, egalitatea şi justiţia, precum şi pacea şi securitatea. Acesta ar trebui să se aplice tuturor ţărilor, să fie relevant pentru fiecare cetăţean de pe planetă şi să asigure un parteneriat real între ţări, societatea civilă şi sectorul privat atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.
In ultimul deceniu, obiectivele de dezvoltare ale mileniului au reprezentat un instrument puternic de mobilizare a lumii întregi în lupta împotriva sărăciei. Deşi s-au înregistrat unele progrese în vederea realizării acestor obiective, există încă o serie întreagă de provocări, ceea ce subliniază necesitatea de a se obţine rezultate în ceea ce priveşte acţiunile nefinalizate din cadrul actualei agende privind ODM, care se va încheia în 2015. În 2012, dl. Ban Ki-Moon, Secretarul General al ONU, a desemnat un grup la nivel înalt, din care face parte şi comisarul Piebalgs, însărcinat cu elaborarea unei agende pentru dezvoltare pentru perioada de după 2015. În toamna anului 2013, în cadrul unui eveniment special al Adunării Generale a ONU, se va realiza bilanţul eforturilor depuse în vederea îndeplinirii ODM, vor fi analizate modalităţile de accelerare a progreselor înainte de 2015 şi se vor începe discuţiile cu privire la ceea ce ar putea urma după această dată.
În acelaşi timp, la Conferinţa Rio+20 din iunie 2012, comunitatea internaţională a convenit asupra intensificării acţiunilor privind principalele provocări legate de dezvoltarea durabilă şi a început procesul de definire a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), care vor fi propuse de către grupul de lucru deschis al ONU privind ODD. Acum a sosit momentul ca angajamentele asumate la Conferinţa Rio+20 din iunie 2012 să fie puse în aplicare. Până în septembrie 2014, urmează să fie prezentat în cadrul Adunării Generale a ONU un raport privind obiectivele de dezvoltare durabilă, iar comunicarea va contribui la poziţia UE cu privire la modul în care aceste obiective ar trebui să fie definite. Comunicarea adoptată insistă ca aceste două procese să conveargă cât mai curând posibil şi să fie integrate într-un cadru unic după 2015. Comunicarea este rezultatul unui amplu proces de consultare cu statele membre, cu părţile interesate şi cu publicul larg. UE este cel mai mare donator de ajutoare din lume, aceasta furnizând mai mult de jumătate din ansamblul ajutorului pentru dezvoltare. De asemenea, UE este cel mai important partener comercial al ţărilor în curs de dezvoltare, precum şi o sursă esenţială de tehnologie, inovare, investiţii şi spirit antreprenorial. Împreună, aceste elemente i-au permis Uniunii Europene să aducă o contribuţie semnificativă la realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. De exemplu, între 2004 şi 2010, datorită ajutorului venit din partea UE, 32 de milioane de persoane au putut avea acces la apă potabilă, peste 10 milioane de copii au fost înscrişi în învăţământul primar şi peste 5 milioane de copii au fost imunizaţi împotriva rujeolei. UE va continua să depună eforturi pentru dezvoltarea durabilă la nivel mondial şi să sprijine tranziţia către o economie ecologică, bazată pe incluziune, în special prin intermediul unei serii de politici şi de măsuri, atât la nivelul Uniunii, cât şi la nivel internaţional.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

A început vizarea carnetelor de rentier agricol

In perioada 01 martie – 31 august 2013, rentierii se pot prezenta la Centrul Judeţean Dâmboviţa al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru vizarea carnetelor de rentier agricol. Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar în baza unei procuri autentice. De asemenea, rentierul […]