LEGALITATEA INVESTIŢIILOR PUBLICE ÎN INFRASTRUCTURA LOCALĂ, VERIFICATĂ DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice efectuează cercetări în 269 de dosare penale pentru fapte în legătură cu modul de atribuire şi derulare a contractelor de investiţii publice în infrastructura locală. Prejudiciul estimat, până în prezent, depăşeşte 104.000.000 de lei.
Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române coordonează o acţiune, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea fraudelor din domeniul investiţiilor publice în infrastructura locală.
Poliţiştii au acţionat pentru prevenirea, identificarea şi investigarea situaţiilor de fraudare a fondurilor publice puse la dispoziţia beneficiarilor (unităţi administrativ-teritoriale, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi universităţi) prin programe de finanţare.
Principalele infracţiuni cercetate în dosarele instrumentate de poliţişti sunt: abuz în serviciu, obţinerea ilegală de fonduri, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune, evaziune fiscală, delapidare, uzurparea funcţiei, înşelăciune, deturnare de fonduri, obţinere ilegală de fonduri şi spălare de bani.
În prezent, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice efectuează cercetări în cadrul a 269 de dosare penale, în care sunt cercetate 44 de persoane, pentru fapte în legătură cu modul de atribuire şi derulare a contractelor pentru investiţii publice în infrastructura locală.
Valoarea totală a prejudiciului reţinut la momentul dispunerii începerii urmăririi penale in rem sau pe parcursul cercetărilor în aceste dosare este de 104.244.829 de lei.
Cu titlu de exemplu este un dosar penal investigat de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române.
În cauză, în luna iunie 2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus trimiterea în judecată a unei persoane bănuite de infracţiuni de fals intelectual în formă continuată, faptă prevăzută de articolul 321 din Codul Penal, cu aplicarea articolului 35 alineatul
(1) Cod Penal.
De asemenea, a fost propusă instanţei de judecată desfiinţarea totală a înscrisurilor oficiale falsificate şi a actelor subsecvente prin care a fost aprobată finanţarea a 696 de proiecte, dar şi a celor 330 de contracte de finanţare încheiate în baza acestor înscrisuri cu beneficiarii (unităţi administrativ-teritoriale).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Înşelăciune pentru a obţine asigurările AUTO

Doi bărbaţi de 34 şi 25 de ani, identificaţi şi cercetaţi de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.În perioada ianuarie 2019-20 iulie 2020, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au documentat activitatea infracţională a doi bărbaţi bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune privind […]