INDEMNIZAŢII DE CREŞTERE A COPILULUI CU ACTE FALSE

Au fost efectuate 150 de percheziţii domiciliare la o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8.200.000 de lei, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare pentru obţinerea de indemnizaţii de creştere a copilului. 23 de persoane au fost arestate preventiv, iar 4 sunt cercetate sub control judiciar. În perioada 5 -13 noiembrie 2020, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi au efectuat 150 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Bacău şi Vaslui. De asemenea, au pus în aplicare 153 de mandate de aducere, emise pe numele unor persoane care ar fi beneficiat de indemnizaţii de creştere a copilului, obţinute în mod ilegal. Persoanele respective au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea audierii. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperiţi şi ridicaţi, în vederea confiscării, 103.070 de lei, 33.110 euro, 970 de dolari, 400 de shekeli israelieni, 280 de lire sterline, 2,6 kg. de aur şi un pistol tip airsoft. De asemenea, la domiciliul uneia dintre persoanele bănuite, au fost descoperiţi 10.000 de dolari, 20.500 de euro şi 7.500 de lire, în bancnote false. În cauză, urmează a fi dispuse măsuri asigu-ratorii asupra mai multor bunuri imobile, până la concurenţa prejudiciului cauzat, de aproximativ 1.700.000 de euro.În acţiune, au fost angrenaţi 425 de poliţişti, 16 luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi 85 de luptători din cadrul Jandarmeriei Române.Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale. În cadrul dosarului penal instrumentat de D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, sunt efectuate cercetări faţă de 180 de persoane bănuite.Au fost reţinute 23 de persoane, care, la data de 4 noiembrie 2020, au fost arestate preventiv de către Tribunalul Călăraşi, iar, faţă de 4 persoane, a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar. Reamintim că operaţiunea a debutat la data de 3 noiembrie 2020, când poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi au efectuat 50 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 – 2020, s-ar fi constituit şi acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare, ar fi obţinut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.
În scopul obţinerii banilor, membrii grupului ar fi identificat potenţiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare.
Beneficiarii recrutaţi în acest scop de către membrii grupului ar fi fost persoane fără venituri sau cu o situaţie materială precară, care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, împreună cu membrii grupului.În acest scop, gruparea infracţională ar fi deţinut, de facto, mai multe societăţi comerciale fantomă, pe care ar fi făcut angajări fictive, retroactive, documentaţia întocmită atestând, în fals, că beneficiarii ar fi fost angajaţi în aceste societăţi comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii ar fi primit salarii consistente. Pentru că aceste societăţi comerciale ar fi fost înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu s-ar fi achitat, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea ar fi ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.Au existat şi situaţii în care unii beneficiari ar fi refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizaţie membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracţional organizat ar fi apelat la recuperatori sau ar fi făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.Pentru a evita astfel de situaţii, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracţional organizat ar fi reţinut cardurile beneficiarilor şi ar fi retras din bancomate indemnizaţia, de această dată, ei fiind cei care, lunar, ar fi înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Politia, Jandarmeria şi Garda de Mediu au descins la Bălteni

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au desfăşurat o acţiune, pe raza localităţii Conteşti, sat Balteni, împreună cu comisari de la Gărda Naţională Mediu, pentru verificarea respectării legislaţiei privind colectarea deşeurilor feroase/neferoase si pentru prevenirea poluării mediului prin incendierea necontrolată a resturilor provenite din dezmembrări auto.În cadrul acţiunii […]