Elevii şi copiii de grădiniţă din toată ţara au liber astăzi, 5 octombrie, de Ziua internaţională a educaţiei

0 0

Toţi elevii din învăţământul preuniversitar, precum şi copiii de grădiniţă au liber de la şcoală astăzi, 5 octombrie.
Contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de ramură cu Ministerul Educaţiei prevede data de 5 octombrie, când este Ziua internaţională a educaţiei, drept zi nelucrătoare pentru tot personalul din învăţământul pre-universitar.
Ordinul de ministru care aprobă structura anului şcolar 2020-2021 prevede că „unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare marchează prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie 2020 – Ziua Internaţională a Educaţiei”.
Anul acesta este unul cu totul deosebit pentru sistemul de învăţământ din România, pentru că, din cauza pandemiei, şcoala s-a mutat acasă pentru o mulţime de elevi şi profesori. La acest moment, se învaţă în 3 variante, în funcţie de decizia Ministerului Educaţiei: doar de acasă, când elevii şi profesorii se conectează prin laptop sau tabletă pentru a susţine orele, sistem hibrid, o săptămână se fac cursuri online, o săptămână se fac cursuri la şcoală şi sistem clasic, unde elevii şi profesorii participă la cursuri în şcoli, cu toate măsurile de siguranţă luate.
Nu doar pe 5 octombrie este sărbătorită ziua cadrelor didactice, ci şi pe 5 iunie, când e ziua învăţătorului.
În România, pe 9 octombrie 2007, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Învăţătorului pe data de 5 iunie a fiecarui an. Aceasta provine de la ziua de naştere a profesorului Gheorghe Lazar, întemeietorul învăţământului modern romanesc.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Poliţiştii dâmboviţeni au reţinut 15 permise de conducere şi au retras 3 certificate de înmatriculare

In urma unei razii, poliţiştii dâmboviţeni au aplicat peste 400 de sancţiuni contravenţionale, au reţinut 15 permise de conducere şi au retras 3 certificate de înmatriculare.Poliţiştii de la rutieră şi ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au organizat o razie, pe raza întregului judeţ, pentru depistarea şi […]