Doi turişti din Ilfov au fost sprijiniţi de jandarmii montani

Jandarmii de la Postul Montan Zănoaga au intervenit în urma unui apel telefonic la 112, pe un drum forestier din munţii Bucegi pentru a sprijini două persoane aflate în dificultate.
Turiştii, soţ şi soţie, în vărstă de 59, respectiv 55 de ani, din comuna Jilava, judeţul Ilfov, se deplasau cu autoturismul pe DJ 714 Moroeni-Peştera şi intenţionau să ajungă la Cascada 7 Izvoare. La un moment dat, cei doi s-au abătut de la traseu şi au intrat cu maşina pe un drum forestier, pe care au mers aproximativ 4 km. După puţin timp au cerut ajutorul jandarmilor montani, deoarece nu au mai putut continua deplasarea, din cauza vegetaţiei umede şi a necunoaşterii zonei.
Ajunşi la faţa locului, jandarmii de la Postul Montan Zănoaga au constatat că turiştii nu necesită acordarea măsurilor de prim-ajutor, i-au ajutat să întoarcă autovehiculul şi i-au condus până la DJ 714, de unde aceştia au plecat spre Bolboci.
Totodată, jandarmii montani i-au informat pe cei doi că zona unde au intrat se află în imediata apropiere de o hrănitoare pentru animale sălbatice, iar aceasta putea reprezenta un risc major pentru siguranţa şi sănătatea lor, dacă urşii îşi făceau apariţia.
Pentru prevenirea situaţiilor de pericol/ accidentărilor în zona montană sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, recomandăm turiştilor care se aventurează pe munte următoarele:

  • înainte de a pleca pe traseu, să vă informaţi asupra itinerariului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale etc.;
  • să plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
  • să folosiţi numai traseele marcate şi să urmăriţi marcajele de pe traseu;
  • să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontişti, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate;
    Turiştii aflaţi în dificultate în munţii Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă „112” sau numerele de telefon 0749.058037/ 0749.034639 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Au fost lansate sesiunile online "Educaţia Continuă"

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia tuturor cadrelor didactice, începând de marţi, 10 noiembrie, sesiunile online de îndrumare şi consiliere „Educaţia Continuă”, sesiuni pentru desfăşurarea activităţii de predare în sistem online.Acestea vor avea durata de aproximativ o oră şi vor fi transmise live, zilnic, de luni până vineri, la […]