Published On: lun, oct. 16th, 2017

Deputatul PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan a luat parte la adoptarea Rezoluţiei APCE privind noua Lege a Educaţiei din Ucraina

nichiduta.ro

Deputatul PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan a fost prezent la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei alături de Delegaţia Parlamentului României. La iniţiativa Delegaţiei Parlamentului României la APCE, în cadrul celei de-a patra părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 9-13 octombrie 2017), Adunarea Parlamentară a lansat un semnal politic foarte clar la adresa autorităţilor ucrainene în legătură cu impactul negativ cauzat de prevederile Legii educaţiei pentru învăţământul în limba maternă al minorităţilor naţionale. Mai mult, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluţia 2189 (2017): „Noua lege a educaţiei din Ucraina: un impediment major cu privire la învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale”: Prin adoptarea acestei rezoluţii, la iniţiativa Delegaţiei Parlamentului României la APCE, în cadrul celei de-a patra părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 9-13 octombrie 2017), Adunarea Parlamentară lansează un semnal politic foarte clar la adresa autorităţilor ucrainene în legătură cu impactul negativ cauzat de prevederile Legii educaţiei pentru învăţământul în limba maternă al minorităţilor naţionale.
Totodată, Adunarea solicită ca reforma educaţiei promovată prin această lege, care vizează consolidarea limbii de stat, să nu afecteze în niciun caz învăţământul în limba maternă al minorităţilor naţionale.
Membrii Adunării fac apel la autorităţile de la Kiev să respecte angajamentele asumate de Ucraina în baza instrumentelor juridice europene în materia respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Rezoluţia Adunării a avut ca punct de plecare iniţiativa Delegaţiei Parlamentului României la APCE, care a depus în acest sens o solicitare de dezbatere de urgenţă. Plenul Adunării a examinat şi a aprobat luni, 9 octombrie a.c., la propunerea Biroului, organizarea acestei dezbateri de urgenţă, cu adoptarea unei rezoluţii pe acest subiect. Comisia pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media a APCE a fost sesizată pe fond pentru elaborarea proiectului de rezoluţie, iar parlamentarul eston, Andres Herkel, a fost desemnat ca raportor.
Membrii delegaţiei române au depus o serie de amendamente la proiectul de rezoluţie, care în mare parte au fost acceptate în cadrul comisiei şi în plen. Amendamentele delegaţiei române au vizat: introducerea unui text prin care se exprimă îngrijorări serioase cu privire la existenţa unor probleme juridice la respectivul act normativ; solicitarea adresată autorităţilor ucrainene de a implementa viitoarele recomandări şi concluzii ale Comisiei de la Veneţia şi de a modifica întocmai Legea educaţiei; inexistenţa unei reale consultări cu reprezentanţii minorităţilor naţionale în ceea ce priveşte noua versiune a articolului 7 din Legea educaţiei; introducerea recomandării ca Ucraina să examineze bunele practici existente în statele membre ale Consiliului Europei în materia învăţării limbilor oficiale, cu metode speciale de învăţare adecvate pentru şcolile care folosesc limbile regionale sau minoritare ca limbi de educaţie.
Joi, 12 octombrie a.c., în urma dezbaterilor în plen şi a examinării amendamentelor depuse, a fost adoptată cu o largă majoritate Rezoluţia 2189 (2017)”, a scris deputatul PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan pe pagina sa de socializare.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro