Deputatul Claudia Gilia: Privatizarea programelor de sănătate publică este de fapt o afacere de partid a PNL

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de Guvern care aduce mai multe modificări la legea sănătăţii. Mai exact, se schimbă alineatul 52c), care va duce la schimbări majore în privinţa finanţării sănătăţii. Astfel, sume de zeci de milioane de euro vor putea să plece spre privat. Până acum, clinicile şi spitalele private puteau să participe la programele naţionale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în pro

gram. Prin noua modificare, furnizorii privaţi sunt puşi exact pe acelaşi plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.
Această privatizare a Sănătăţii este în interesul oamenilor sau este o „afacere” de partid a PNL? Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia a făcut câteva precizări legate de acest subiect, spunând clar şi răspicat că privatizarea programelor de sănătate publică este de fapt o afacere de partid a PNL. Deputatul Claudia Gilia a mai spus că Sănătatea este un drept garantat de constituţie pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru cei cu venituri mari:
„PSD se opune

privatizării Sănătăţii. Privatizarea programelor de sănătate publică este de fapt o afacere de partid a PNL. Rezultatul: mai puţini pacienţi se vor putea trata gratuit la stat şi din ce în ce mai mulţi vor trebui să se trateze contra-cost la privat. Este inacceptabil! Sănătatea este un drept garantat de constituţie pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru cei cu venituri mari!
Proiectul PNL înseamnă să se ia bani de la pacienţii care nu îşi permit tratamentul medical contra-cost şi să îi mute la pacienţii care îşi pot permite tratamentul într-o clinică privată care presupune co-plata, peste suma asigurată de stat.
Mai puţini pacienţi vor

putea fi tratat gratuit la stat şi din ce în ce mai mulţi dintre aceştia vor fi obligaţi să se trateze contra-cost la stat.
O astfel de abordare este o privatizare mascată a programelor de sănătate publică şi a celor de urgenţă, care contravine dreptului la Sănătate garantat de Constituţie pentru toţi cetăţenii.
Sănătatea este un drept, nu un bun comercial care se obţine doar contra-cost. Nu putem trece cu vederea că actualul ministru al Sănătăţii provine dintr-un spital privat care va beneficia în mod direct de pe urma unei astfel de măsuri. Este deci mai degrabă o afacere de partid, decât o reglementare în favoarea cetăţenilor.”, acesta este punctul de vedere al deputatului Claudia Gilia cu privire la schimbările majore în privinţa finanţării sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dpt. Cezar Preda (PNL): "Alegerea primarului în două tururi de scrutin asigură un grad mai ridicat de legitimitate"

În calitate de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deputatul liberal de Dâmboviţa Cezar Preda se numără printre iniţiatorii şi semnatarii unui document adresat Comisiei pentru ono rarea obligaţiilor şi angajamentelor de către statele membre ale Consiliului Europei (Comisia de monitorizare), preşedintelui acestui for, Gale Roger. Prin intermediul scrisorii […]