Deficitul de valută și gaura din buget pun presiune pe leu

Date:

Radu GEORGESCU
Tensiunea de la nivel guvernamental provocată de gaura de 20 miliarde lei din bugetul țării, creată de estimările mult prea optimiste ale Trezoreriei în privința încasărilor, dar și adâncirea deficitului de cont curent, „balaurul cu care România trebuie să se lupte” cu,m îl caracteriza Cristian Popa, membru în C.A. al BNR, sunt principalii factori care obligă banca centrală să urmărească cu mare atenție evoluția cursului de schimb.
Stabilitatea cursului euro/leu a fost cea care a menținut ridicat interesul străinilor pentru titlurile de stat locale. Acestea au generat intrări de capitaluri, ce s-au ridicat la peste 23% din plasamentele totale făcute în ianuarie în obligațiuni românești,ceea ce a împins recent euro spre 4,8 lei. Însă, eventualele ieșiri din piața locală, provocate de inflație și dereglaje bugetare, vor pune instantaneu presiune pe curs.
O gură de oxigen pentru banca centrală vine din partea investițiilor străine directe care sau cifrat în primele două luni din acest an la 2 miliarde de euro.
Presiunea pe cursul de schimb s-a făcut resimțită săptămâna trecută, când euro a urcat de la 4,9315 la 4,9432 lei, înainte de minivacanța de Paște. Vinerea trecută și lunea aceasta, cotațiile externe fluctuau în culoarul 4,931 – 4,945 lei, semn că moneda unică este pregătită să treacă, în orice moment, de pragul de 4,95 lei și să îndrepte spre cel de 5 lei.
Săptămâna trecută, dobânzile interbancare cu scadența la 6, respectiv la 12 luni au cunoscut scăderi zilnice. Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,80%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 7,03 la 7,02% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 7,38 la 7,36%.
Finanțele continuă să se împrumute în ritm alert. Joi, ele au atras 500 milioane lei, cu o dobândă de 6,51%/an, în urma unei licitații de certificate de trezorerie cu scadența în 2024.
Publicarea minutei ultimei ședințe a Rezervei federale americane (Beige Book) a atras atenția investitorilor prin menționarea turbulențelor din sectorul bancar ce ar putea determina apariția recesiunii în economia americană. Aceasta a provocat aprecierea monedei unice la 1,1076 dolari, maxim care a fost atins acum un an. Luni, marcările de profit au împins euro la 1,0962 – 1,10 dolari. Moneda elvețiană și-a reluat rolul de „refugiu” și s-a apreciat până la 0.981 fran-ci/euro iar cursul ei a urcat săptămâna trecută de la 4,9891 la 5,0371 lei.
Media lirei sterline a fluctuat în culoarul 5,6089 – 5,6213 lei iar cea de joi a fost stabilită la 5,6115 lei.
Pericolele care planează asupra economiei mondiale și a sistemului bancar internațional, au înmulțit plasamentele în metalului galben. Aurul a crescut vineri la 2.046 dolari/uncie, maxim al ultimilor doi ani, dar a scăzut luni la 2.004 – 2.014 dolari, evoluție care pregătește atingerea de către gramul de aur a unui nou maxim istoric. Precedentul, de 293,9846 lei a fost înregistrat în martie trecut.
Actualizarea la care a fost supusă crip-tomoneda Ethereum, a eliberat în piața specializată o valoare de circa 34 miliarde de dolari. Aceasta a stimulat tranzacțiile iar ether a urcat la aproape 2.120 dolari. Bitcoin, a atins vineri pragul de 31.000 dolari dar a alunecat luni 29.816 – 30.325 dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Polițiștii rutieri dâmbovițeni fac razii în  tot județul Dâmbovița 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița...

Stop traficului de persoane!O sesiune informativ preventivă dedicată asistenților maternali și minorilor 

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a...