Consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat nu se face ca reacție la o situație de criză!

Date:

Un semnal către autoritățile administrației pubice  locale, în privința necesității consolidării clădirilor cu risc seismic, a venit de la ministrul liberal Adrian Veștea. Dacă până acum, autoritățile locale au invocat  lipsa banilor, acum Ministerul Dezvoltării oferă fonduri în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Este nevoie doar de implicare și determinare pentru a pune în siguranță clădirile mai puțin rezistente, unele dintre ele cu valoare de patrimoniu ridicată.

“Consolidarea clădirilor cu risc seismic rămâne o prioritate majoră a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și a mandatului meu pentru că dezvoltarea unei țări nu se poate face doar reacționând la situații de criză(…) În condițiile în care, în ultimii 30 de ani, s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, a fost necesară o schimbare de paradigmă în abordarea situației clădirilor cu risc seismic. Această schimbare s-a produs: avem viziune, avem bani, avem legislație, dar avem nevoie și de implicarea tuturor autorităților locale, întrucât reducerea riscului seismic atât la clădirile publice, cât și la blocurile de locuințe este o responsabilitate comună, iar măsurile propuse se adresează deopotrivă cetățenilor și autorităților”, a precizat ministrul Veștea.

 În Dâmbovița, prin  Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat au fost semnate recent două contracte de finanțare, în valoare totală de peste o sută de lei, care vizează consolidarea  Palatului Administrativ din județul Dâmbovița și a Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște.

”Încurajez toți edilii și responsabilii din administrația locală și centrală să aplice pentru finanțare, pentru că avem școli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuințe inventariate care așteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare și reabilitare antiseismică. Oferim sprijin financiar și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuințe, spitale și școli), fiind semnate toate contractele de finanțare, iar 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, cu lucrările de construcții începute. Nu în ultimul rând, prin Programul ”Școli sigure și sănătoase”, identificăm și reabilităm școlile cu risc seismic sau cu vulnerabilități care afectează semnificativ procesul educațional, iar, prin Programul ”Mihail Cantacuzino”, vom consolida clădirile spitalelor publice și alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Unitate și Devotament: Penitenciarul Mioveni și Directorul Ghebaru Onorează Ziua Națională și Moștenirea Eroică

Subcomisarul de poliție penitenciară Patric Daniel Ghebaru și Penitenciarul...

Cum alegi cel mai bun geam termopan

Alegerea tipului potrivit de sticla pentru ferestrele termopan este...

Afla care este capitalul social minim pentru infiintarea unui SRL

Capitalul social este una dintre componentele esențiale ale unei...