Bright Sky RO, o aplicaţie care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice

Lansat în luna mai a acestui an, Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, oferind asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicaţia a fost dezvoltată şi adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundaţiei Vodafone România cu Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore şi Google Play store în limbile română, engleză şi maghiară.
De la lansare, aplicaţia Bright Sky România a fost descărcată pe 2.281 de terminale, având în acest moment peste

1.000 de utilizatori activi. Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistenţă, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranţă online şi căutarea de informaţii generale din meniul aplicaţiei (cauzele şi consecinţele violenţei domestice, ordinul de protecţie). Funcţia de jurnal a aplicaţiei este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.
„Bright Sky RO educă populaţiadespre abuz şi semnele lui. Prin îndrumare şi un ghid cu mijloace concrete, aflăm care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze o victimă atunci când se decide să iasă dintr-o relaţie abuzivă. Violenţa de gen este un fenomen distribuit uniform în toate păturile sociale, de aceea, cu ajutorul Poliţiei Române, dorim să informăm cât mai mulţi oameni, fie victime, fie persoane interesate să ofere ajutor victimelor,” a declarat Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone România. La nivel internaţional, se apreciază că 30% dintre femei experimentează o formă de violenţă domestică cel puţin o dată de parcursul vieţii. Dintre acestea, mai puţin de 40% caută ajutor pentru a ieşi din relaţia abuzivă, adresându-se în general prietenilor şi familiei şi, în puţine cazuri, solicitând sprijinul poliţiei.

Lansarea aplicaţiei Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic Covid-19. Datele organizaţiei UN Women menţioneză că majoritatea ţărilor au raportat creşteri ale cazurilor de violenţă cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranţă financiară (Sursa).
La nivelul ţării noastre, datele furnizate de Poliţia Română ne arată că, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor din sfera violenţei domestice o au faptele de „lovire sau alte violenţe” – 62%, urmate de „abandonul de familie” – 14% şi „ameninţarea” – 9%.”Prevenirea violenţei domestice este o prioritate a Poliţiei Române. Aplicaţia realizată în parteneriat este un instrument ce vine în sprijinul victimelor prin oferirea de informaţii utile şi posibilitatea stocării probelor pentru un

eventual demers juridic. Recomandările preventive sunt uşor de accesat pentru toţi cei care vor să ajute sau să înţeleagă mai bine fenomenul violenţei de gen. Ne exprimăm încrederea că prin intermediul acestei aplicaţii vom fi mai aproape de cei care au nevoie de noi,” a declarat Ramona Dabija – Directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
În perioada ianuarie – septembrie 2020, în România au fost emise 6.472 de ordine de protecţie provizorii, cu 10% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 6.383 au fost emise la solicitarea victimelor, 54 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor şi 30 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.
Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii este direcţia din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române care coordonează, monitorizează şi controlează activitatea de prevenire a criminalităţii desfăşurată de Poliţia Română, la nivel central şi teritorial.
Începând cu anul 2001, institutul reprezintă România în European Crime Prevention Network (EUCPN), o reţea de prevenire a criminalităţii care face schimb de bune practici la nivel european şi promovează activitatea de prevenire a criminalităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sute de intervenţii ale pompierilor dâmboviţeni

Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 41 evenimente: 7 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate şi […]